Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjeren rast
  • 10.10.2022. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ulaganja dala rezultat: U KS očekuju rast proizvodnje mlijeka

U 2022. kroz sistem poticaja prošlo je 1.557 mliječnih grla, skoro 300 više odnosnu na dvije godine ranije

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 72
  • 10
  • 0

Povećana ulaganja i redovnost isplate poticaja rezultirala su rastom u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Ministarstva privrede KS, on je posebno značajan u oblasti govedarstva, a zahvaljujući investicijama, očekuju da će proizvodnja mlijeka ići uzlaznom putanjom. 

Iako nije primarno poljoprivredna regija, na vrijeme su, ističu, prepoznali trendove i važnost jačanja domaće proizvodnje i već prošle povećali budžet za poticaje s 5,5 na 6,1 milion KM, a u 2022. godine dodatno na 7,5 miliona KM. Podsjetimo, u ovom kantonu je omogućeno i korištenje sjemena iz vlastitog uzgoja, a redovno se vrši i otkup tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda. 

Veći broj grla

"Dodatno smo uložili sredstva u unapređenje i modernizaciju kantonalne farme Butmir koja je sada najveći proizvođač mlijeka u BiH", naveo je resorni ministar Adnan Delić.

U 2022. kroz sistem poticaja prošlo je 1.557 mliječnih grla

U 2022. kroz sistem poticaja prošlo je 1.557 mliječnih grla, skoro 300 više odnosnu na dvije godine ranije. Primjeren rast, nešto više od stotinu novih grla u ovoj godini, ostvaren je i u proizvodnji mlijeka od krava koje nisu u sistemu otkupa, kao i rastu broja junica, te tovne junadi za koje očekuju do kraja godine rast do hiljadu grla. 

"Raste i broj teladi iz vlastitog uzgoja i očekujemo da ćemo do kraja godine imati blagi rast od pedesetak novih grla, što bi u konačnici trebalo omogućiti 300 teladi iz vlastitog uzgoja do kraja ove godine", precizirao je Delić.

Rekordni rezultati?

I u oblasti kapitalnih investicija, kako navode, došlo je do rasta interesiranja te se očekuje do kraja godine nešto više od 300 grla priplodnih junica koje će također ući u sistem poticaja za otkup mlijeka. "Naše su projekcije da će proizvodnja mlijeka u našem kantonu ići i dalje uzlaznom putanjom, a početak realizacije petogodišnjeg projekta osjemenjivanja visokokvalitetnim genetskim materijalom goveda čini nas dodatno optimističnima da će naša proizvodnja ostvariti rekordne rezultate", dodaje.

U KS počinje provođenje generacijskog projekta u govedarstvu

U novom Zakonu o poljoprivrednim poticajima i ruralnom razvoju predviđena su i nova povećanja u budžetu za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali i poticaj prvom stepenu prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima. Novina je i poticaj mladima za osnivanje poljoprivrednih gazdinstva. 


Tagovi

Poljoprivreda Ulaganje Rast proizvodnje Farma Ministarstvo privrede KS Adnan Delić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !