Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velike uštede
  • 07.10.2022. 14:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

U KS počinje provođenje generacijskog projekta u govedarstvu

Projekt će se provoditi u periodu 2022. - 2027., a tokom njegovog trajanja farmerima će sve usluge biti besplatne - od osjemenjivanja do praćenja zdravstvenog stanja životinja

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 130
  • 22
  • 0

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo danas je potpisan sporazum za početak realizacije prve faze petogodišnjeg projekta osjemenjivanja u govedarstvu. Riječ je o generacijskom projektu, čija je ukupna vrijednost skoro dva miliona KM, a u kojem će učestvovati farmeri s područja KS koji se nalaze u sistemu poticaja.

Nosioci projekta su Poljoprivredno - prehrambeni  i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a osim farmera, učestvovat će i veterinarske stanice, Kantonalna inspekcija i Federalni zavod za poljoprivredu. Za realizaciju prve faze ovog projekta resorno ministarstvo izdvojilo je 429.000 KM.

Selekcija najboljih grla

Prema riječima ministra Adnana Delića, cilj je poboljšanje proizvodno-zdravstvenog statusa mliječnih grla, što podrazumijeva nabavku visokokvalitetnog genetskog materijala za osjemenjivanje goveda na farmama.

Monitoringom zaraznih i parazitarnih bolesti utjecat će se na njihovo sprečavanje (Foto: Selma Mujić)

"Ovim projektom bit će obuhvaćena i selekcija najboljih grla u govedarstvu prema uzgojnom programu što je naša zakonska obaveza koja se vrlo malo ili nimalo provodila ne samo u Kantonu, nego na području cijele Bosne i Hercegovine", rekao je ministar.

On je dodao i da je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta predviđeno uspostavljanje Uzgojno - selekcijske službe u okviru Poljoprivrednog odjeljenja Ministarstva privrede, te da će ova služba biti podrška poljoprivrednim proizvođačima koji su u sistemu poticaja.

Dugovječnost u mliječnom govedarstvu donosi uštedu

Da je riječ o iznimno važnom projektu smatra i rektor Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Rifat Škrijelj koji je istakao da je saradnja Vlade KS i organizacijskih jedinica Univerziteta od posebnog značaja za vitalne segmente razvoja društva.

"Ovo je dugoročna investicija u poljoprivredu kao strateški važnu proizvodnu granu za naš kanton, za kvalitetnu i konkurentnu animalnu proizvodnju, a osim toga ovaj projekt dodatno će utjecati i na razvoj naučnog segmenta jer će iz njega proizaći veliki broj podataka koji će se koristiti za pripremanje naučnih radova, publikacija i istraživanja, što će automatski poboljšati i vidljivost Univerziteta“, naveo je rektor Škrijelj.

Tvorac projekta

Prof. dr Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta, idejni tvorac ovog projekta, podsjetio je da je on na svoju realizaciju čekao četiri godine, te da je zahvalan što je Delić, kao treći ministar kojem je ponuđen, prepoznao njegovu vrijednost i značaj.

Bit će ostvarene milionske uštede, rekao je Brka

"Ovaj projekt ima niz očekivanih pozitivnih efekata, počev od praćenja zdravstvenog stanja grla, selekcije najboljih grla za proizvodnju mlijeka, ali i bikova za daljnju oplodnju koje ćemo mi ovdje na našim farmama uzgajati i pratiti njihov genetski potencijal. S ekonomskog aspekta to znači milionske uštede", naveo je dekan Brka.

Na godišnjem nivou, kada je riječ o remontu održavanja grla u govedarstvu uštedjet će se najmanje osam miliona KM, što je velika pomoć poljoprivrednim proizvođačima, ali i dobit za Kanton Sarajevo. Za monitoring zdravstvenog statusa goveda i redovnog rasploda, uz učešće veterinarskih stanica, s ciljem postizanja visoke proizvodnje u govedarstvu bit će zadužen Veterinarski fakultet.

Besplatne usluge

Monitoringom zaraznih i parazitarnih bolesti utjecat će se na njihovo sprečavanje kroz nadzor nad zdravljem životinja što će nam omogućiti i bolji kvalitet prehrambenih proizvoda animalnog porijekla, prije svega mlijeka koje se proizvodi na našim farmama.

Zabrinjavajući podaci: Gatačko govedo na granici izumiranja

"Svakako osjemenjivanje visokokvalitetnim genetskim materijalnom doprinijet će i povećanju proizvodnje i samim tim nadamo se i boljim i pristupačnijim tržišnim cijenama mlijeka", dodao je Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta.

Projekt će se provoditi u periodu 2022. - 2027. godine, a tokom njegovog trajanja farmerima će sve usluge uključene u realizaciju projekta biti besplatne - od osjemenjivanja do praćenja zdravstvenog stanja životinja uključenih u projekt.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Govedarstvo Selekcija grla Osjemenjivanje grla Adnana Delića Rifat Škrijelj Muhamed Brka Muhamed Smajlović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.