Pretraga tekstova
"50% grla se izluči tokom prve i druge laktacije, a prosječna zamjena je 28,1% grlo godišnje. To znači da grla nisu stigla zaraditi", kaže doc. dr Dragan Stanojević.
Dugovječnost u odgajanju mliječnih goveda, odnosno osobine dugovječnosti, tokom druge polovine 20. stoljeća nisu bile u centru pažnje u domaćoj proizvodnji, kada se radi selekcija grla. Naime, prinos mlijeka je ono što se forsira, a u obzir se ne uzimaju posljedice, kao što su visoki troškovi, koje nosi visoka proizvodnja, kao i smanjene reproduktivnost i dugovječnost.
"21. stoljeće je donio uravnotežen pristup, jer se vodi računa i o otpornosti, vitalnosti, kao i efikasnosti proizvodnje. Dugovječnost je tu posebno značajna, a razlikujemo željenu i neželjenu, odnosno željeno i neželjeno izlučenje", objašnjava doc. dr Dragan Stanojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Značaj dugovječnosti ogleda se u:
"Ekonomski značaj, odnosno vrijednost osobina dugovječnosti, ogleda se u povećanom profitu od 11% do 13%, ukoliko se dugovječnost poveća sa treće na četvrtu laktaciju. To donosi 74 eura po grlu. Važno je napomenuti da dugovječnost ne donosi direktan profit, ali donosi uštedu", kaže Stanojević.
Prosječno trajanje produktivnog života je 1.300 dana, odnosno oko 3 godine. Međutim, 50% grla se izluči tokom prve i druge laktacije, a prosječna zamjena je 28,1% grlo godišnje. To znači da grla nisu stigla zaraditi. "10% grla izluči sam odgajivač, po svojoj želji, a 90% zato što je to neophodno, jer krave nisu steone, imaju problema sa papcima i slično", napominje Stanojević.
Tagovi
Dragan Stanojević Dugovječnost goveda Mliječno govedarstvo Izlučenje Laktacija
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!