Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinansiranje
  • 30.09.2022. 16:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

PD Butmir nabavlja još 60 junica, trenutno proizvode 8.000 litara mlijeka dnevno

Novih 60 junica dodatno će unaprijediti kako proizvodnju većih količina mlijeka, tako i povećanja novih grla kroz zadržavanje ženske teladi za dodatnu proizvodnju, ali i muške za tov. 

Foto: Selma Mujić
  • 96
  • 22
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansirat će nabavku 60 novih visokogravidnih junica na Poljoprivrednom dobru Butmir. Riječ je o nastavku realizacije projekata od prioritetnog značaja za stabilizaciju i unapređenje poslovanja ovog javnog preduzeća. 

Sporazum, koji se odonosi na nastavak sufinansiranja kojima se rješavaju dugogodišnji problemi, kroz jačanje proizvodnje i širenje poslovne aktivnosti, danas su potpisali resorni ministar Adnan Delić i direktorica preduzeća, Snježana Ljubunčić.   

Ekološki prihvatljivo poslovanje

"Poljoprivredno dobro Butmir jedno je od najzdravijih javnih preduzeća iz resora privrede i posljednjih godina bilo je neopravdano zanemareno od Ministarstva, u smislu ulaganja u širenje proizvodnje i poslovanja. Svjesni smo važnosti ovog preduzeća, posebno u vrijeme globalnih kretanja, koja jasno ukazuju na važnost vlastite proizvodnje u prehrambenoj industriji", pojasnio je Delić.  

Kako funkcioniše jedna od najstarijih farmi u BiH - idila kao u filmu

Nedavno je ovdje instaliran i prečistač otpadnih voda, što je omogućilo priključak na gradski kolektor. Realizacijom projekta odvodnje otpadnih voda i zatrpavanja kanala koji vodi u rijeku Dobrinju, kroz koji su godinama tekle otpadne vode s farme, zaokružit će se proces tranzicije farme iz zagađivača životnog okruženja u ekološki potpuno prihvatljivo poslovanje, prvi put od njenog osnivanja.  

8.000 litara mlijeka dnevno

Direktorica Ljubunčić navela je da PD Butmir u kontinuitetu radi na unapređenju uvjeta poslovanja i proizvodnje. Podsjetila je i da je farma nedavnom nabavkom 90 junica dodatno pospješila proizvodnju mlijeka. Kako je dodala, novih 60 junica dodatno će unaprijediti kako proizvodnju većih količina mlijeka, tako i povećanja novih grla kroz zadržavanje ženske teladi za dodatnu proizvodnju, ali i muške za tov. 

Titl

"Trenutna situacija s potencijalnom nestašicom mlijeka jasno pokazuje koliko je farma Butmir bitna za Kanton Sarajevo. Mi smo jedan od najvećih proizvođača mlijeka i svu proizvodnju plasiramo isključivo na područje KS. Pokrivamo između 70 i 80 posto potreba tržišta. Trenutno proizvodimo 8.000 litara mlijeka dnevno, a s novim poboljšanjima proizvodnja će dodatno rasti, a samim tim i prihodi od prodaje mlijeka i podsticaja. Zbog toga očekujemo rast prihoda preduzeće za 55 procenata sa novih 150 junica, koliko će ih biti ukupno nakon ove nabavke", pojasnila je.

 Očekuje se da će sve neophodne procedure biti provedene u narednih dva i po mjeseca, kad se i očekuju nova grla junica na ovom poljoprivrednom dobru. 


Tagovi

Farma PD Butmir Junice Krave Proizvodnja mlijeka Adnan Delić Snježana Ljubunčić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]