Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PD Butmir
  • 15.08.2022. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Najveći proizvođač mlijeka u BiH bogatiji za 90 novih junica

PD Butmir je postalo farma koja nosi prefiks nultog zagađivača okoline i najveći je proizvođač mlijeka

Foto: Facebook/Adnan Delić
  • 517
  • 122
  • 0

Farma krava Butmir odnedavno je bogatija za 90 novih junica ukupne vrijednosti 400.000 KM, čijom nabavkom je ovo Poljoprivredno dobro postalo najveća farma u BiH po proizvodnji mlijeka, s godišnjom proizvodnjom većom od 3.000.000 litara.

Ministarstvo privrede je s 300.000 KM podržalo i projekt priključivanja otpadnih voda sa farme na gradski kolektor, što je stvorilo mogućnosti da farma bude nulti zagađivač okoline, što je od posebnog značaja za lokalnu zajednicu Doglodi na Ilidži i očuvanje čistoće rijeke Dobrinje.

"Ministarstvo privrede također je instaliranje ovog pročistača postavilo kao uvjet PD Butmiru i za izdavanje vodnih dozvola koje su im neophodne za nastavak proizvodnje i održavanje likvidnosti preduzeća. Postavili smo jednake uvjete svima, i privatnim i javnim preduzećima i za sve važe ista pravila. PD Butmir sada posluje po ekološki prihvatljivim uvjetima i iznimno smo ponosni zbog toga", rekao je ministar Delić.

Ranije je s ovim preduzećem potpisan i ugovor o koncesiji prema kojem im je dato pravo za korištenje podzemne pitke vode iz bunara B-1, čime su, navodi ministar, željeli unaprijediti poslovanje ovog dobra, prije svega, kroz uštede koje će im donijeti snabdijevanje vodom iz vlastitog bunara.

Nove prakse već donijele rezultate

"Na taj način će i direktno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije kojima mi također pridajemo veliku pažnju i ulažemo i energiju i finansijska sredstva da pospješimo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje na području KS", ističe Delić.

Kako funkcioniše jedna od najstarijih farmi u BiH - idila kao u filmu

On kaže i da su nove prakse već donijele rezultate kroz povećanje proizvodnje mlijeka za 30 posto.


Tagovi

PD Butmir Junice Farma Adnan Delić Otpadne vode Proizvodnja mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.