Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtne kulture
  • 22.03.2022. 16:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Počeo otkup poljoprivrednih viškova u KS, poznata cijena krompira

Poljoprivredni proizvođači su se lani susreli s nizom izazova koji su im otežali proizvodnju, a prošlogodišnja inicijativa otkupa tržišnih viškova ocijenjena je kao jedan od uspješnijih projekata. Zato će se projekat nastaviti i za ovogodišnju sjetvu

Foto: Facebook/Adnan Delić
  • 654
  • 91
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je počelo s otkupom i preuzimanjem tržišnih viškova merkantilnog krompira od poljoprivrednih proizvođača koji su u sistemu poticaja. Ova inicijativa nastavak je prošlogodišnje akcije i podrazumijeva sve viškove koje su prijavili proizvođači i to po cijeni od jedne KM po kilogramu krompira.

"Ove godine inicirali smo i povećanje iznosa namijenjenih sredstava za otkup ovih proizvoda, te je u odnosu na prethodnu godinu veći za 0,40 KM po kilogramu, s obzirom na to da su aktuelna poskupljenja i troškovi poljoprivrednika povećani, ovo je još jedan od načina da im se izađe u susret", naveo je ministar Adnan Delić.

Poljoprivredni proizvođači su se lani susreli s nizom izazova koji su im otežali proizvodnju, a prošlogodišnja inicijativa otkupa tržišnih viškova ocijenjena je kao jedan od uspješnijih projekata. Zato će se projekat nastaviti i za ovogodišnju sjetvu, odnosno već najesen će Ministarstvo privrede KS otkupiti tržišne viškove iz proljetne sjetve 2022. godine.

U ovom slučaju radi se o otkupu krompira, rekao je Cerović

Šef odjeljenja za poljoprivredne i stručne poslove pri rerornom ministarstvu Elzedin Cerović podsjetio je da je Vlada KS donijela zaključak kojim će se otkupiti svi poljoprivredni viškovi, konkretno povrtne kulture.

"U ovom slučaju radi se o otkupu krompira. Danas počinjemo s isporukom oko 50 tona krompira, s tim što će Ministarstvo privrede KS uputiti inicijativu Vladi KS da se otkupe svi poljoprivredni proizvodi koji u tom trenutku budu tržišni viškovi. Osim povrtnih kultura, bit će otkupa žita. Već smo animirali poljoprivredne proizvođače da krenu u aktivniju sjetvu", rekao je Cerović.

Poljoprivredni proizvođač s Nišićke visoravni na području Ilijaša, Džemil Herić, koji se bavi proizvodnjom krompira i žitarica, te tovom junadi, kazao je da mu ovaj projekt puno znači, obzirom da će biti spriječeni gubici.

Herić prodao 25 tona krompira

"Ovom prilikom bih se zahvalio ministru Adnanu Deliću i zaposlenima u Ministarstvu privrede KS na korektnoj i fer saradnji. Nadam se da ćemo tako i nastaviti", kazao je Herić.

On je danas prodao oko 25 tona krompira po otkupnoj cijeni od 1 KM po kilogramu. U saradnji s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, prve otkupljene količine će biti isporučene javnim kuhinjama, zatim pojedinačno na kućne adrese ugroženim kategorijama stanovništva.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Poljoprivreda Otkup viškova Adnan Delić Elzedin Cerović Džemil Herić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete