Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mart 2018
  • 01.04.2018. 18:00

U aprilu trebamo napraviti sve što smo propustili u martu

Vrijeme nas ovoga marta nije poslužilo za radove na otvorenom. Zato ga je valjalo iskoristiti za pripremu i planiranje.

Foto: Bigstockphoto/Sushytska
  • 1.821
  • 148
  • 0

Ove nam godine proljeće dobrano kasni. Snijeg u martu, niske temperature, a onda i poplave obilježile su mart. No, to smo vrijeme iskoristili za dobro planiranje u baščama i voćnjacima. 

Ušli smo u april, sunce je granulo, dani su duži i topliji i sada nas čekaju intenzivni radovi. Prisjetimo se što ste najviše čitali prošloga mjeseca.

Njeguju li vaše biljke dobrosusjedske odnose? Ako je berba povrća katastrofalna, vrlo je vjerojatno da se ipak ne vole. Zato je važno znati koje se biljke u vrtu vole, a koje ne vole. 

Sedam parova biljaka koje ne bi trebalo saditi zajedno

Ljubitelji gljiva sa nestrpljenjem očekuju tople dane da krenu u berbu gljiva, ali osim potrage za gljivama u šumi možemo ih uzgajati u našem vrtu ili voćnjaku. Za uzgajanje gljiva na ovaj način trebaće vam pogodan prostor, malo znanja i mnogo strpljenja.

Uzgajajte gljive u vašem vrtu ili voćnjaku

Ako niste stigli ili vas vrijeme nije poslužilo, voće i povrće koje se sije i sadi martu, možete posijati i posaditi u aprilu. Otkrivamo vam koje sve poljoprivredne kulture možete posaditi u idućem mjesecu, ali i kako da uljepšate prostor cvijećem.

Šta se sije i sadi u aprilu?

Za sprječavanje unošenja i širenja bakterijske bolesti potrebno je saditi isključivo zdravo i certificirano sjeme, poštivati odgovarajući plodored, pregledavati potencijalne domaćine u vegetaciji, izbjegavati zadržavanje površinske vode pri navodnjavanju.

Prije sadnje krompira obavite mjere zaštite od bolesti i štetočina

Posebno vas je oduševila priča o Slavku Brkiću, saobraćajnom tehničaru iz lijevčanskog sela Donji Karajzovci koji se nije mnogo dvoumio čime da se bavi nakon što je ostao bez posla u "Mašinskom servisu" u Novoj Topoli. Opredijelio se za stočarstvo, a prednost je dao uzgoju koza, ovaca i živine.

Slavko Brkić: Moj jarac Boško jak je kao traktor, a kad osjeti koze, niko mu na put stati ne može

Dakle, u aprilu moramo dostići sve ono što bismo inače u martu. Sada se samo nadamo da neće biti mraza koji će ugroziti voće i povrćarske kulture kako bi godina bila plodna i rodna. 

 


Tagovi

Mart 2018 Biljke dobri susjedi Biljke loši susjedi Gljive u vrtu Kalendar radova Slavko Brkić Sadnja krompira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.