• Uzgajanje gljiva
  • 04.03.2018. 09:00

Uzgajajte gljive u vašem vrtu ili voćnjaku

Uzgajanje gljiva je moguće u vlastitom vrtu ili voćnjaku. Trebaće vam stpljenje i vrijeme, ali će vas priroda nagraditi ubranim gljivama.

  • 10.719
  • 888
  • 0

Ljubitelji gljiva sa nestrpljenjem očekuju tople dane da krenu u berbu gljiva, ali osim potrage za gljivama u šumi možemo ih uzgajati u našem vrtu ili voćnjaku. Za uzgajanje gljiva na ovaj način trebaće vam pogodan prostor, malo znanja i mnogo strpljenja.

Dovedite gljive u vaš vrt i voćnjak

Prirodno stanište gljiva su šume i da bi uzgajali gljive moramo imati vrt ili voćnjak koji ne tretiramo hemijskim preparatima i ne đubrimo mineralnim đubrivima. Takođe, gljive možemo uzgajati u posebno odabranim i pripremljenim mjestima obogaćenim organskom materijom. Gljive se razmnožavaju micelijom ili sporama i upravo tu mogućnost možemo iskoristiti kada želimo uzgajati gljive.

Šampinjoni su gljive koje najčešće konzumiramo i kupujemo, a upravo te kupovne gljive možemo iskoristit da započnemo uzgajanje šampinjona u vlastitom vrtu ili voćnjaku.

Gljive u prirodi rastu u simbiozi sa drvenastim biljnim vrstama. Iskoristite drveće i voćna stabla za uzgajanje gljiva. Kod izbora mjesta za uzgajanje gljiva birajte stabla koja su dobro razvijena ili sami pripremite podlogu za rast gljiva.

Tlo treba biti bogato organskom materijom

Birajte mjesta daleko od saobraćanica i drugih izvora otrova. Mjesto treba da je ocjedito, suvo, zaštićeno od jakih vjetrova i bogato organskom materijom. Gljive ne vole potpuno osunčana mjesta, birajte mjesto ispod drveta sa dobro razvijenom krošnjom ili postavite mrežu za zasjenjivanje.

Najjednostavniji način je da iskoristite kupovne šampinjone. Veoma često ćete u pakovanju pronaći primjerke šampinjona koji na donjem dijelu drške imaju nešto malo komposta i micelija. Umjesto da  nakon rezidbe bacite takav otpad u kantu za smeće, iskoristite ga. Kod kupovine birajte što svježije gljive zbog mogućnosti regenaracije micelija sa ostatka gljive.

Ostatke zakopajte ispod krošnje

Sakupljene komade što brže zakopajte ispod krošnje drveta. Komadiće drške sa ostatkom micelije položite pojedinačno, ne dublje od 10cm, prekrijte slojem zemlje i suvim lišćem. Neka udaljenost komadića bude do 15cm. Zalijte vodom koja ne smije biti hladna. Ovaj postupak je dugotrajan i traži mnogo strpljenja. Prednost ovog postupka je jednostavnost.

Gljive ne vole potpuno osunčana mjesta, birajte mjesto ispod drveta sa dobro razvijenom krošnjom ili postavite mrežu za zasjenjivanje.

Druga mogućnost je da iskopate posebne rovove dubine 30cm i širine 40cm i ispunite ih pripremljenim materijalom. Dužina rova je po želji i raspoloživom prostoru. Na dno rova stavite šljunak, komadiće cigle, komadiće razbijenih keramičkih saksija da služe kao drenažni sloj za odvođenje viška vode.

Ukoliko rovove iskopamo tokom jeseni, možemo ih ispuniti slamom, suvom travom, sitnim grančicama, lišćem i prekriti slojem zemlje. Ovakav rov spreman je za sjetvu tokom proljeća.

Drugi način je da tokom proljeća iskopamo rov i ispunimo ga gotovom smjesom od slame, stajskog đubriva, malo kreča, bukove piljevine. Slamu je potrebano prije stavljanja dezinfikovati u vreloj vodi. Kao supstrat za gajenje gljiva možemo koristiti i namjenske supstrate za gljive. U ovom slučaju, da bi ubrzali proces, možemo izvršiti zasijavanje micelija inokulacionim materijalom koji se kupuje kod specjaliziranih proizvođača ili sami možemo sakupiti spore gljive i proizvesti vlastiti materijal za zasijavanje micelija.

Već nakon nekoliko dana micelij se širi

Uspjeh cijelog procesa zavisi od vanjskih uslova. Najbolje je mjesto gdje uzgajamo gljive prekiti slojem suvog lišća. U optimalnim uslovima već nakon pet dana možemo primjetiti da se micelij širi, a to možemo vidjeti kada lagano odgnemo lišće i zemlju. Nakon 20 dan micelija će se raširiti u zemljištu ili pripremljenoj smjesi.

Na uspjeh uzgajanja gljiva u vrtu će uticati mnogi parametri, a najznačajniji su temperatura i vlažnost. Gljive ne vole visoke temperature i promjene temperature. Za njihov rast su optimalne temperature od 18 do 25ºC. One ne vole suvišnu vlagu, ali vole umjerenu vlažnost.

Treba znati da će gljive dobijene od namjenski kupljenog micelija biti rodnije.

Foto: Pixabay.com/Capri23auto


Tagovi

Glje Vrt Uzgoj Šampinjoni Micelij Voćnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.