Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova - april
  • 14.03.2018. 07:00

Šta se sije i sadi u aprilu?

Otkrivamo vam koje sve poljoprivredne kulture možete zasaditi ili posijati u aprilu, ali i kako uljepšati prostor cviijećem.

Foto: Pixabay / StockSnap
  • 17.780
  • 819
  • 0

Ako ne stignete ili vas vrijeme ne posluži,  voće i povrće koje se sije i sadi martu, možete posijati i posaditi u aprilu. Otkrivamo vam koje sve poljoprivredne kulture možete posaditi u idućem mjesecu, ali i kako da uljepšate prostor cvijećem.

Povrtnjak

U prvoj polovici aprila trebala bi se završiti sjetva graška, mrkve, luka, salate i poriluka. Također u ovom mjesecu možete presaditi karfiol, korabu, blitvu i kupus. Ako ste zasadili crveni i bijeli luk, sada je vrijeme za njihovo okopavanje. U drugoj polovici aprila sadi se kukuruz šećerac, krompirceler, grah, cikla, a u ovom periodu možete posijati i paradajz i papriku (direktna sjetva).

Inače, direktan način sjetve ima svoje prednosti, a riječ je o manjem ulaganju u proizvodnju. Također, na ovaj se način biljkama razvija jak korijenov sustav, što svakako kasnije olakšava i smanjuje potrebu za navodnjavanjem. Direktnom sjetvom najčešća se proizvodi paradajz i paprika za preradu u kućanstvu, kao i za industrijsku preradu. Inače, niske sorte paradajza pogodne su za direktnu sjetvu na velikim površinama, dok se za vrtlarsku proizvodnju češće koriste visoke sorte.

U ovoj dekadi  se mogu već brati rotkvice, mladi luk, salate i špinat.

Krajem aprila, mogu se posijati lubenice, dinje, krastavci i mahune. Ipak, budite oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva i, ako je potrebno, izniklo povrće štititi od hladnoće pokrivanjem folijom, novinama, lišćem ili slamom. Ne želite li riskirati, pričekajte maj, koji je idealan za sadnju ovoga povrća.

Okopavanje
Vrijeme je za okopavanje (summa / Pixabay)

Voćnjak i vinograd

Kada se završe svi proljetni radovi, kreće se s površinskom obradom zemljišta u voćnjacima i đubrenjem, ako za tim ima potrebe. Nakon toga na red dolazi proljetno prskanje radi zaštite voćaka od kasnih mrazeva i štetnika.  U ovom razdoblju može se obaviti rezidba maline i kupine. Obavlja se prekalemljivanje, a također je obavezna i gnojidba dušičnim đubrivima. U brdsko-planinskim krajevima poželjna je zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cvijeta od kasnih proljetnih mrazeva.

U aprilu se podižu novi vinograd, postavljaju se kolci i u mladim vinogradima. Čokote treba vezati, a isto tako krakove i lukove za naslon. Nastavlja se duboka obrada u redu i između redova. Prva plitka obrada između redaka i prvo prskanje u redu je, također, u ovom mjesecu.

Proljetna obrada zemljišta u vinogradu

Ratarstvo

April je idealan mjesec za sjetvu soje, suncokreta, crvene djeteline, lucerne i kukuruza. Sjetva ovisi od toga živite li u ravničarskim ili brdsko-planinskim predjelima. Ipak, ono što je sigurno je da je drugi dio aprila pravo vrijeme za sjetvu ovih biljaka. Prije sjetve trebalo bi pravilno obraditi zemljište, kao i obaviti gnojidbu, a kasnije (obično neposredno nakon sjetve, prije nicanja) ga zaštititi od korova odgovarajućim herbicidima - najbolje prema savjetu stručnjaka.

Cvijeće

U aprilu se počinje s obnovom vrta, ako želite imati lijepo cvijeće. Ako ste u jesen prekopali zemljište, sad će vam biti mnogo lakše, jer je ona tijekom zime dovoljno smrzla i postala rastresitija.  Ako to nije obavljeno u prethodnom mjesecu, zemljište očistite od otpalog lišća i grančica. Ako su procvjetali cvjetovi lukovičastog cvijeća, lišće nemojte uklanjati, nego pričekajte da se prirodno osuše, da bi lukovice skupile dovoljno energije i cvjetale sljedeće proljetne sezone.

U proljeće, kada se jutarnja temperatura ne spušta ispod 10 stupnjeva, kreće se s prihranom višegodišnjeg cvijeća u vrtu. Odstranite suho lišće i grančice i redovno pregledajte cvijeće, jer je u ovom periodu osjetljivo na bolesti.  Na ovaj način ćete na vrijeme primijetiti da li se biljka razboljela, a ako je, na vrijeme možete reagirati. Oštrim vrtlarskim škarama odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, kao i one koje se međusobno križaju

Lukovice

Lukovice
April je pravi mjesec za sadnju lukovica (suju / Pixabay)

Lukovice spadaju u grupu najatraktivnijih biljaka u vrtu a april je pravi mjesec za njihovu sadnju. Želite li imati gladiole, koje će vam krasiti vrt od ljuna do septembra, posadite ih krajem aprila.  Ovo cvijeće iziskuje sunce, pa ga nemojte saditi u hladovini. Kada sadite lukovice, opće je pravilo da se one sade na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice.  Razmak na kojem treba saditi lukovice ovisi o njihovoj veličini, zato bi manje trebalo postaviti do pet centimetara razmaka, a veće od 15 do 25 centimetara. Svježe posađene lukovice treba stalno zalijevati, jer zahtijevaju stalnu vlagu.


Tagovi

April Sadnja Sjetva Kalendar radova


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.