Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje u poljoprivredi
  • 07.09.2020. 13:30

Šta u slučaju naplate djelimičnog iznosa premije osiguranja?

Mnogi pristaju na iznose naknade štete od osiguravajućih kuća, a taj novac je znatno niži u odnosu na onaj koji bi mogli ostvariti propisanom i pravovremenom primjenom zakona u sudskom postupku. 

Foto: JumpStory
  • 68
  • 27
  • 0

Evropski poljoprivrednici ne gledaju u nebo niti se noću motaju po njivi ili voćnjaku kako bi od eventualnih lopova sačuvali svoje usjeve već osiguravaju imanje i zemljište, kako bi u slučaju moguće štete naplatili izgubljeno. Naši domaćini i dalje će radije gledati u nebo, iako je prema nekim podacima načinjena godišnja šteta u voćnjacima više miliona evra usljed posljedica grada. 

Ukoliko dođe do gubitaka zbog vremenskih nepogoda, novac dobijaju samo poljoprivrednici koji imaju polisu osiguranja, a u odnosu na Evropsku uniju to je veoma mali broj

Porodica Milošević uložila 27.000 KM u protivgradnu mrežu

Iako većina osiguravajućih kuća ima pakete kojim zemljoradnici mogu zaštititi usjeve i plodove od mnogobrojnih opasnosti kojima su izloženi tokom godine, a čak i država vraća dio uloženog novca, samo je mali procenat osigurano od ukupnih sjetvenih površina. 

Različite firme - različiti paketi

Na sajtu osiguravajuće kuće "DDOR" stoji da poljoprivrednici mogu zaštititi jednogodišnje, višegodišnje, glavne, podusjeve i postrne usjeve, a nude i paket osnovnog rizika u kojima farmeri mogu računati na isplatu štete u slučaju grada, požara i udara groma. Takođe imaju i paket od dopunskih rizika poput oluja, proljećnog i jesenjeg mraza, poplave ili gubitka sjemenskog kvaliteta.

Primamljivu ponudu ima i "Dunav osiguranje". Međutim, kako stoji na njihovom sajtu ne možete osigurati usjeve i plodove koji su prethodno već oštećeni, a ne mogu se osigurati ni nerodni voćnjaci i vinogradi. U ovoj osiguravajućoj kući, visina premije osiguranja zavisi od stepena biološke osjetljivosti biljke na dejstvo osiguranog rizika i stepena gradobitnosti područja na kojima se gaji. 

Zaštita i njega voćnjaka poslije grada

Pa tako primjera radi, ova firma izvela je i računicu ukoliko neko želi osigurati jedan hektar pšenice od osnovnog rizika poput grada, požara i udar groma.

"Ako je očekivani prinos 4.000 kg/ha, sa cijenom od 0,40 KM po kilogramu, daje vrijednost (suma osiguranja) od 1.612,90 KM po hektaru. Na ovu vrijednost, korisnik bi trebao platiti premiju osiguranja u visini 32,3 KM po hektaru", izveden je primjer na sajtu ove osiguravajuće kuće.  

Primamljivi popusti

I "Generali" osiguranje, takođe ima svoju ponudu za sve već pomenute rizike, a kod njih poljoprivrednici imaju i dodatne pogodnosti. Kako navode na svojoj web stranici, u zavisnosti od veličine osigurane površine i načina plaćanja omogućavaju popust i do 30 odsto prilikom plaćanja premije, a na osiguranje uljane repice pod određenim uslovima, moguće je ostvariti popust i do 50 odsto.

"Plaćanje premije osiguranja usjeva i plodova olakšano je i subvencijama koje svake godine daje država. Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima vraća se dio plaćene premije osiguranja, što je precizirano uredbama koje izdaje resorno ministarstvo", navode na svojoj platformi.

Nepovjerenje usljed lošeg iskustva?

Ipak, sve je to slaba korist jer nažalost većina ne vjeruje ovim ustanovama, te se na raznim poljoprivrednim forumima mogu pročitati i dobri, ali i loši komentari, a ovo su neki od njih.

"Samo sam jednom, ali davno osigurao soju i kada mi je grad sve uništio izašla je komisija i priznala štetu oko 20 odsto, a od biljaka i lista nije bilo ništa. Za naplatu je bilo posebna priča vukli su me godinu dana i na kraju sam prebio dug i uzeo vještačko đubrivo", jedan je od komentara.

Motivacija za osiguranje proizvodnje - uslov za dobijanje subvencija?

Još jedan 'forumaš' pod pseudominom Čika Laza napisao je kako je prošle godine osigurao višnju, a u osiguravajuće društvu vodilo je da je kukuruz na parceli. Kad je predao dokumentaciju, službenica je to vidjela prilikom unosa broja parcela. 

"Promijenili smo sjetvenu strukturu na toj parceli da bude višnja, sačekao sam nekoliko dana da uđe u sistem i to je to. Povraćaj mi je isplaćen. Čak sam na toj površini naplatio i štetu od grada, mada se još uvijek vodilo da je kukuruz na njoj", napisao je. 

Dugotrajni sudski procesi

Ono što je zajedničko svima na forumu jeste zamjeranje navedenim kompanijama što ne priznaju i štete manje od pet odsto. Advokat Dane Žigić kaže da se iz neznanja ne osigurava imovina odnosno poljoprivredni usjevi.

"Osiguranje je dobra stvar, mada ljudi izbjegavaju polise osiguranja. Osim toga, mnogi nemaju ni dovoljno novca da bi nadoknadili štetu u punom iznosu, a razlog tome su skupi i dugotrajni sudski procesi gdje se po nepisanom pravilu izvode različita vještačenja. Zato većina pristaje na iznose naknade štete od osiguravajućih kuća, a taj novac je znatno niži u odnosu na onaj koji bi mogli ostvariti propisanom i pravovremenom primjenom zakona u sudskom postupku", kaže Žigić. 

Angažujte svog advokata

Praksa je pokazala da oko 70 odsto navedenih firmi izbjegava oštećenima isplatiti naknadu štete odnosno isplaćuju im samo djelimične iznose, pošto imaju statističke podatke da će veoma mali broj oštećenih angažovati advokata i pokrenuti sudski postupak.

Prijedorski voćari: Nismo mogli osigurati voćnjake, a onda se dogodio najgori scenario

"Ukoliko se neko želi kompletno osigurati, bilo bi poželjno da angažuje i svog odnosno bilo kog advokata koji se bavi ovim pravnim poslovima. On će im u tim slučajevima pomoći da ostvare pravo na nematerijalnu štete u punom iznosu kroz pregled dokumentacije, kao i pribavljanjem pravno - dokaznih dokumenata. Advokati takođe mogu podnijeti odštetni zahtjev osiguranju u vaše ime, a oni takođe posreduju pred osiguranjem u ostvarivanju prava građana u oblasti materijalne i nematerijalne štete koja nekome zakonski pripada." 


Tagovi

Osiguranje u poljoprivredi Osiguravajuće kuće Manje od pet odsto Polisa osiguranja Naplata osiguranja Zaštita usjeva od nepogoda


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.