Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradne mreže
  • 29.07.2018. 16:00

Porodica Milošević uložila 27.000 KM u protivgradnu mrežu

Mrežom je porodica Milošević zaštitila voćnjak jabuka na 14 dunuma. Podršku u iznosu od 20 posto uloženog novca dobili su od Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/aucklander
  • 578
  • 32
  • 0

Ova je godina mogla biti odlična za voćara, da nije onog najvažnijeg čimbenika - dobrih vremenskih prilika. Česta kiša, grmljavina, a onda i grad uništili su mnogo voća ove sezone. Tek je mali broj voćara na području Semberije i Majevice svoje zasade zaštitilo protivgradnim mrežama. Bez obzira na visoke cijene, većina onih koji žive od voćarstva, ipak planiraju ovu vrstu zaštite, navodi RTRS

Jabuka brzo vraća uloženo

Na imanju porodice Milošević u ugljevičkom selu Tutnjevac protivgradna mreža postavljena je prošle godine u voćnjaku površine 14 dunuma. U nju su investirali 27.000 KM, ali dobri i sigurni prinosi jabuka pomoći će da se uloženi novac vrati. Podršku u iznosu od 20 posto uloženog novca dobili su od Ministarstva poljoprivrede.

"Što se tiče investicije u protivgradnu mrežu, to je nešto što se smatra sastavnim ulaganjem u savremene voćne zasade, prvenstveno zbog jabuke koja brzo počne da vraća sve uloženo", priča Darko Milošević, voćar iz Tutnjevca.

Za podizanje zasada jabuke potrebna velika investiciona ulaganja, ali dugi niz godina donosi profit

I u nekim semberskim voćnjacima počela je priprema za postavljanje protivgradne mreže.

Rado Njegić iz Dvorova zaštitit će prvo mladi voćnjak površine dva i po hektara, do koga je ranije doveo i vodu i struju, ali zna da će se sve investicije isplatiti, jer su i prinosi dobri.

Od 15 do 30 % podrške ministarstva

Poljoprivrednici i ove godine mogu računati na podršku Ministarstva poljoprivrede RS kada planiraju investicije u zaštiti od grada.

"Od 15 posto za nekomercijalna, i 30 posto za komercijalna gazdinstva, mjeru nabavke protivgradnih mreža, stubova i sajli za protivgradne mreže za jabučaste, jagodaste i koštičave voćne vrste", rekla je Sanja Ninković, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Značaj protivgradnih mreža je veoma veliki jer one pored zaštite od leda štite voćnjake i od prejakog sunčevoog zračenja, visokih temperatura, napada nekih vrsta insekata i pojačavaju iskoristivost pesticida.


Tagovi

Protivgradne mreže Zaštita Jabuke Rado Njegić Darko MIlošević Semberija Majevica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P