Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u januaru
  • 01.01.2024. 07:30

Šta se u januaru radi na njivi, u voćnjaku, plasteniku, sa životinjama?

I pored zimskih uslova radovi u poljoprivredi nikada ne prestaju. I u ovom mjesecu je puno posla kojeg treba obaviti pred sezonu

Foto: Depositphotos/Numenesse
  • 165
  • 27
  • 0

Hladni januar je mjesec u kome nema mnogo poljoprivrednih radova na otvorenom, ali se sada obavljaju poslovi koji će biti od velike važnosti za sezonu koja je pred nama. Tamo gdje klimatski uslovi i stanje zemljišta dozvoljavaju, možemo obaviti obradu zemljišta, zaoravanje stajnjaka. Na suviše vlažnim i smrznutim potrebno je sačekati povoljnije uslove.

Kada prilike to dozvoljavaju, kopaju se sadne rupe i sade voćne sadnice. U plantažnom uzgoju nastavlja se sa rezidbom stabala, uzimaju se kalem grančice i radi kalemljenje.

Narodno predanje za ovaj mjesec kaže: "Ako nije zima u januaru, biće u martu i aprilu." Poljoprivrednici strahuju da bi iza toplog januara zima mogla da pokaže zube kada joj za to vrijeme nije i zbog toga priželjkuju snijeg i hladnoću u ovom mjesecu.

Pregledajte ozime usjeve

U poljima gdje su zasijane ozime kulture treba obići i pregledati u kakvom su stanju. Sada se javljaju bolesti, štetočine, posebno glodari i na to treba obratiti pažnju. Ako uslovi dozvoljavaju, obavlja se prihrana ozimih kultura kao što su pšenica, ječam i raž.

Kada se obavlja prva prihrana ozimih usjeva?

Bere se zimsko povrće na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a na jugu agrumi.

U ovom mjesecu se nabavlja sjemenski materijal, đubriva, zaštitna sredstva, supstrat. Popravlja se poljoprivredna mehanizacija i oprema, nabavljaju se rezervni dijelovi i alati. Kontroliše se stanje uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i uklanjaju plodovi koji pokazuju znakove truljenja i propadanja.

Ne žurite sa sjetvom rasada 

Ovo je mjesec sjetve kultura za ranu proizvodnju i grijane plastenike. Siju se rane plasteničke kulture: paradajz, paprika, krastavac. Krtole krompira se naklijavaju kako bi se ubrzala rana sjetva. Kada je riječ o amaterskom uzgoju, ne žurite sa sjetvom jer ćete si napraviti dodatnih problema - prestar rasad

Kada i kako posijati sjeme paradajza za rasad?

Ako vas već svrbe prsti, ovo vrijeme iskoristite za provjeru klijavosti sjemena, plan sjetve, nabavku i dezinfekciju posuda za rasad i slične poslove.  

Poboljšajte hranu životinjama

Životinje najviše vremena provode u zatvorenim objektima. Preživarima će pored sijena biti potrebni dodaci ishrani u obliku koncentrovanih hraniva, korjenasto-krtolastih biljnih vrsta i prekrupa od kukuruza, ječma, zobi, tritikala.

Ovčari sada imaju više posla, jer je vrijeme da se janje neke rase ovaca. 

Kako hraniti sjanjene ovce tokom posljednja dva mjeseca?

Njima osigurajte deblji sloj svježe prostirke, najbolje ječmene slame koja je topla, dobro upija vlagu i najdulje ostaje rastresita. Jagnjetu koje dolazi iz tople majčine utrobe je takav prostor topliji i ugodniji te ga štiti od moguće upale pluća

https://depositphotos.com/photo/winter-landscape-low-cloud-day-440936248.html


Tagovi

Poljoprivredni radovi Poljoprivredni radovi u januaru Zimska ishrana preživara Rana sjetva rasada Narodno predanje Ozimi usjevi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete