Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 26.01.2023. 07:30

Kada i kako posijati sjeme paradajza za rasad?

Sjetva rasada paradajza se obavlja 50 do 60 dana prije sadnje na stalno mjesto. Ne žurite, ali nemojte ni zakasniti

Foto: Depositphotos/InessaBoo
  • 1.117
  • 42
  • 0

Gotovo da nema bašte u kojoj nećemo pronaći paradajz. Ova tropska kultura u našem klimatu se uglavnom uzgaja iz rasada zbog njenih zahtjeva prema toploti. Najjednostavniji način je da ih kupite, ali ako želite da imate stare ili neobične sorte, njih nećete naći u prodaji. Osim toga, kada sami uzgajate presadnice, u potpunosti ćete biti sigurni koju sortu, odnosno hibrid sadite i kakav je kvalitet biljaka.

Dezinfikujte sjeme

U slučaju da ste sačuvali sjeme iz prethodne sezone, potrebno je da ga pregledate i uklonite sve slomljeno i oštećeno. Kako bi osigurali visoku klijavost, prelijte ga slanim rastvorom. To će omogućiti šturim sjemenkama da isplivaju na površinu. Jednostavno ih uklonite, a preostale dezinfikujte.

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Rastvor aloe vere ubrzava klijanje i nicanje, dodatno dezinfikuje i ubrzava metaboličke procese. Priprema se od jednakih dijelova soka i filtrirane ili prokuhane vode. Sjeme staviti u platnenu kesu ili gazu i potopiti na 12 do 14 h.

Sjetvu prilagodite terminu sadnje

Sa sjetvom ne treba žuriti, ali ni kasniti. Računamo da je treba obaviti najranije oko 50 do 60 dana prije sadnje na stalno mjesto. Suviše rana sjetva može dati izdužene i slabe sadnice.

Paradajz se sadi u maju (Foto: Depositphotos/cobalt-70)

Nedostatak osvjetljenja u prvim danima može biti veliki problem. Osim toga, prerasle biljke je teže održati do momenta sadnje na otvorenom zbog pojave raznih oboljenja. Obično se u kontinentalnom dijelu ona obavlja u prvoj polovini ili sredinom maja, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Suviše mlade sadnice nisu razvijene, slabije se ukorjenjuju i ne mogu se priviknuti na spoljne uslove.

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

U zavisnosti od vremena potrebnog za formiranje i dozrijevanje ploda i gdje ćemo ih uzgajati, u plasteniku ili na otvorenom, odredite termin sjetve. Za većinu sorti koje ćemo sijati na otvorenom, ona se obavlja u martu.

Minimalna temperatura klijanja je 9ºC, a optimalna oko 23ºC. Ne treba da bude veća preko 25ºC. Na tim temperaturama niče već za pet do šest dana. Mlade biljke najbolje rastu pri dnevnoj temperaturi oko 24ºC i noćnoj između 16 i 18ºC.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Sjetva pardajza Rasad pardajza Proizvodnja presadnica Brže klijanje Kada posijati Termin sjetve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.