Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 18.01.2023. 07:30

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Mnogo je prirodnih sredstava koja mogu pomoći da sjeme brže proklija i da bolje rastu mlade biljke.

Foto: Depositphotos/pintaal@mail.ru
  • 2.371
  • 122
  • 0

Kako bi ubrzali klijanje i nicanje sjemena povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja i drugih biljnih vrsta, možemo ga potopiti u različite rastvore. Oni će na površini sjemenki formirati film materija koje im pomažu da se aktiviraju.

Time se povećava energija klijanja, poboljšava snabdijevanje hranivima i metabolizam mladih biljaka. Najviše se primjenjuje na sjemenu manjih dimenzija, kao što je: kupus, mrkva, peršin, paradajz, luk i druge vrste. Može da se odradi poslije dezinfekcije ili se koriste sredstva koja istovremeno obavljaju dezinfekciju i formiraju hranjivi i zaštitni sloj.

Prirodni aktivirajući rastvori

Mnogo je prirodnih sredstava koje možemo iskoristiti.

  1. Med je lako dostupan. Potrebna je jedna kašičica meda koja se razmuti u jednoj čaši mlake vode. U ovoj tečnosti sjemenke se potope najmanje 12 do najviše 24 sata.
  2. Jeftino sredstvo se dobiva od krompira. Može da se pripremi na dva načina. Prvi je da se nekoliko krtola, koje smo isjekli na manje komade, zamrzne u zamrzivaču, a kada ih odmrznemo iscijedimo sok. Drugi način je da se krompir narenda na sitno, stavi u gazu i iscijedimo sok. Sjeme se u njemu drži od 6 do 8 sati, a tvrđa sjemena i do 12 h.
  3. Od aloje vere se uzme nekoliko listova koje ostavimo na tamno i hladno mjesto sljedeće dvije sedmice. Iz njih se rukom istisne sok, u staklenu posudu, i razblaži se vodom u omjeru 1:1. Sjeme se potopi na 24 h. Osim što će formirati hranjivi film na površini, sok pruža antibakterijsku zaštitu.
  4. Pepeo od drveta djeluje kao dezinfekciono sredstvo, ali je i odličan biostimulans. U 1 l vode stave se dvije kašike pepela, dobro izmiješa i ostavi 48 h uz povremeno miješanje. Poslije se procijedi, a sjeme se potapa na 3 do 6 sati.
  5. Rastvor na bazi osušenih gljiva se osim za aktiviranje sjemena koristi i za prihranu paradajza, krastavca, bobičastog voća i drugih uzgajanih vrsta. Ima čitav niz pozitivnih osobina, a priprema je jednostavna. Potrebno je 100 g gljiva preliti sa 1 l vrele vode i ostavi se sljedeća 24 sata. Zatim se ohlađen rastvor procijedi i u njega se na 6 h potapaju sjemenke.

Tagovi

Sjeme Aktiviranje sjemena Hranjivi rastvor Rastvor od pepela Rastvor od gljiva Sjeme u medu Aloje vera Energija klijanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.