Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 07.02.2023. 07:30

Krompir s klicama brže niče - kada i kako obaviti naklijavanje?

Postoje različite tehnike naklijavanja, a najčešće su suha, mokra i kombinovana. Potrebno je obezbjediti optimalne uslove.

Foto: Depositphotos/Bova
  • 405
  • 46
  • 0

Procesom naklijavanja krtola krompira ubrzavamo razvoj mladih biljaka koje su nosioci budućeg uroda. Aktiviraju se biološki procesi koji potiču razvoj klice i korijenovog sistema. Cilj je da dobijemo snažne klice koje će omogućiti ranije vađenje uroda. To je posebno važno kod proizvodnje mladog krompira, jer što ranije stigne, to postiže veću cijenu. Naklijali niče za 15 dana, a nenaklijali tek za 30.

Obavlja se u prostorijama u kojima možemo obezbijediti određene uslove. Prostor treba da bude suh, čist i dezinfikovan kako ne bi došlo do propadanja krtola. Proces započinjemo ovisno o tome gdje i kada ćemo obaviti sadnju, najbolje oko 1 do 1,5 mjesec ranije.

Uzmite zdrav sadni materijal

Krompir je veoma osjetljiva vrsta. Brojne gljivice, virusi i bakterije izazivaju razne bolesti, a napadaju ga i brojne štetočine. Zbog toga je važno da se koriste zdrave krtole na kojima nema vidljivih simptoma bolesti, napada štetočina i oštećenja.

Do problema tokom klijanja može doći i zbog gasa etilena. Kada se poveća njegova koncentracija, razvijaju se manje, lako lomljive klice koje imaju taman vršni dio. Prilikom sadnje one lako pucaju i odvajaju se od osnove. Najviše ga izlučuju jabuke i kruške i ne smiju biti u blizini sjemenskog krompira tokom naklijavanja. Ne koristite isti prostor za skladištenje vrsta koje stvaraju velike količine etilena, jer se on upija u zidove, podove, drvenu stolariju, police, ambalažu.

Naklijavanje počinjemo 1 do 1,5 mjesec prije sadnje (Foto: Depositphotos/sever 180)

Osigurajte povoljne uslove

Složite ih u plitke drvene ili plastične gajbice koje slažete jednu na drugu. Između redova naslaganih gajbi trebate ostaviti prostor za ventilaciju. Regulišite vlagu, temperaturu, osvijetljenost i cirkulaciju vazduha.

Najbolje je uzeti krtole težine oko 55 g, a prilikom slaganja u gajbice okrenite ih s okcima prema gore.

Tri najčešće tehnike 

Postoje različite tehnike naklijavanja, a najčešće su suha, mokra i kombinovana.

Kod suhe tehnike potrebno je obezbijediti dovoljno svjetlosti. U takvim uslovima krtole dobivaju zelenu obojenost, postaju otporne i formiraju se jake klice.

Mokra tehnika odnosi se na polaganje krtola u gajbe na čijem dnu su vlažna piljevina ili humus. Temperatura se kreće od 13 do 15ºC, a svjetlost se svodi na minimalno. Tokom procesa se supstrat drži vlažnim. 

Kombinovana tehnika podrazumijeva da se u prvih 20 dana naklijavanje odvija na svjetlu, a posljednjih desetak dana stavljamo krtole u vlažnu sredinu kako bi klice dobile jako korijenje.

Za koliko dana niče krompir?

Dobro razvijene klice trebaju da su kratke, debele, obojene u zavisnosti od sorte i maksimalne dužine do 2 ili 3 cm.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Naklijavanje krompira Sadnja krompira Nicanje krompira Krompir s klicama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]