Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na dohodak
  • 10.03.2023. 16:30

Poljoprivrednici RS traže moratorijum na otplatu poreskog duga

U Poreznoj upravi RS objašnjavaju da je porez na poljoprivredu jedan od najstarijih poreskih oblika i da je cilj dobrovoljno izvršavanje obaveze.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 106
  • 11
  • 0

Na adrese više od 8.000 poljoprivrednika u Republici Srspkoj ove godine su stigla rješenja Porezne uprave kojima su obaviješteni da imaju dug za ostvarenu dobit za prethodne dvije godine.

Rok za izmirenje dugovanja je kratak, budući da je to i jedan od uslova za mogućnost apliciranja za poticaje u 2023. godini.

Kako je Agroklub ranije pisao, "plave koverte" izazvale su brojne nedoumice kod poljoprivrednika koji su tražili i dodatna objašnjenja zakonskih propisa, prema kojem im je određen dug.

Dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji: Porez tjera voćare da krče nasade

Poljoprivredni proizvođači, kako javlja RTRS, traže da im bude odobren moratorijum na otplatu poreskog duga, da 2023. godina bude prva u kojoj će plaćati ovu obavezu, i da poreska stopa sa 10 posto bude smanjena na jedan posto. Zatražen je i hitan sastanak sa direktorom Poreske uprave RS.

"Nije omogućeno da se prikažu svi troškovi, mi imamo samo ono što smo mogli da preko računa prikažemo. Kada sve na kraju svedemo, svi su uglavnom poslovali, sa nulom, sa malom dobiti, a najveći dio proizvođača je poslovao sa gubitkom. Kada uzmemo radnu snagu, repromaterijale koje ne možemo da kupimo preko računa, da nam je iko rekao mi to sigurno ne bi ni radili. Neka ide poljoprivreda ona je puštena niz vodusvakako i neka ide onako kako ide. Mi radni snagu uopće ne možemo da ukalkulišemo u torškove, a to je jako velika stavka", rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS gostujući na RTRS.

U Poreznoj upravi RS objašnjavaju da je porez na poljoprivredu jedan od najstarijih poreskih oblika i da je cilj dobrovoljno izvršavanje poreske obaveze.


Tagovi

Porez na dohodak Otplata duga Porezna uprava RS Poljoprivreda Dragoje Dojčinović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas