Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na dohodak
  • 10.02.2023. 16:30

Dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji: Porez tjera voćare da krče nasade

Porez na dohodak plaćaju svi koji ostvare promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 259
  • 15
  • 0

Voćari u Republici Srpskoj, nosioci komercijalnih gazdinstava, ogorčeni su zbog toga što su dobili opomene od poreske uprave Republike Srpske da moraju platiti porez na dohodak za prošlu i 2021. godinu. Kažu, do sada im to niko nije tražio i prijete da će prekinuti s proizvodnjom i iskrčiti zasade.

Plaćaju ga svi koji ostvare promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou. Prema Zakonu iz 2015. godine, porez na dohodak zastarijeva nakon pet godina, ali ga moraju platiti i komercijalna gazdinstva.

Poreska traži plaćanje 

Područne jedinice Poreske uprave Republike Srpske počele su krajem januara da šalju opomene za plaćanje godišnje poreske prijave za porez na dohodak. Dužna su ga platiti fizička lica koja su PDV obveznici, kao i komercijalna poljoprivredna gazdinstva. Ukoliko do kraja marta ne izmire obaveze za prošlu i pretprošlu godinu, dobiće prekršajni nalog za plaćanje novčane kazne.

Poticaji i plave koverte ujedinili poljoprivednike

Prema Zakonu o doprinosima, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava podnose obrazac 1004, godišnja prijava za porez na dohodak koji su ostvarili u prethodnoj godini. Poreska uprava, za sada, šalje opomene za prethodne dvije, iako prema zakonu, može tražiti i za 2018. godinu. Podatke je dobila od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nisu bili upoznati 

"Voćari koji su prodali svoj rod posredstvom računa, bilo prodajom u inostranstvo ili na domaćem tržištu, a ne na crno, evidentirani su i u Poreskoj upravi smatraju da su ostvarili enorman prihod", kaže jedan od voćara. Međutim, dodaje kako su taj prihod već potrošili davanjem novca beračima, distributerima đubriva i zaštitnih sredstava i slično, tako da kada odbiju sve troškove, nemaju skoro nikakvu zaradu.

"Nema šanse da to opravdamo kroz kasu. A kamoli to da se porez plati retroaktivno za dvije ili više godina. Onda nas nigdje nema i možemo prekinuti proizvodnju što će, nažalost, biti slučaj kod mnogih. Niko nam nije govorio za taj porez kada smo krenuli u registraciju gazdinstava i kada smo pitali koje sve poreze i doprinose moramo da plaćamo tako da smo s pravom ljuti na entitetsku poresku upravu", zaključuje ovaj voćar.

Čini se kako najbolje prolaze oni koji prodaju robu na crno, dok ovi drugi, koji rade po zakonima, nemaju računa da se bave ovom proizvodnjom. Mnogi zato najavljuju da će iskrčiti voćnjake kao što se nedavno desilo u Francuskoj.

Voćari čupali stabla jabuka u znak protesta

Nisu voćari jedini koji se ljute. Isto je i sa mljekarima koji tvrde da je stav poreske uprave da se porez mora plaćati i na premije i podsticaje, što se nikada do sada nije radilo.

Sve manje zasada voća

Situacija u voćarstvu Republike Srpske nije sjajna. Ukupno je oko 3.000 hektara s intenzivnom proizvodnjom svim vrsta voća. Nekontrolisan uvoz, naročito iz Poljske, niske otkupne cijene i povećanje cijena inputa u proizvodnji mnoge voćare dovelo je do ruba egzistencije.

Samo u opštini Gradiška, u posljednjih nekoliko godina, iskrčeno je između 700 i 800 hektara voćnjaka. Slično je i u opštini Dubica. Premija za otkupljeno voće u 2022. godini iznosiće sedam feninga za jabuku i šljivu, šest za krušku i osam za malinu što mnogi smatraju malim iznosom koji im neće pomoći da plate sve troškove koje su imali u prošloj godini.


Tagovi

Porez na dohodak Komercijalna gazdinstva Krčenje voćnjaka PDV obveznik Poreska uprava RS


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]