Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti voćara
  • 30.01.2023. 15:00

Voćari čupali stabla jabuka u znak protesta

Francuski voćari kažu da ih je teško pogodilo povećanje troškova i objašnjavaju da im je potrebno dodatnih 0,20 evra po kilogramu kako bi spasili proizvodnju

Foto: LinkedIn/Association Nationale Pommes Poires
  • 204
  • 90
  • 0

U znak protesta uzgajivači jabuka u Francuskoj čupaju stabla. Tamošnje Udruženje proizvođača jabuka i krušaka (ANPP), je na LinkedIn-u objavilo post o provedenoj akciji. Kažu da ih je teško pogodilo povećanje troškova i objašnjavaju da im je potrebno dodatnih 0,20 evra po kilogramu kako bi spasili proizvodnju.

U nekoliko regija su se odlučili na ovaj korak nakon što su mjesecima upozoravali na potrebu povećanja cijena proizvođačima.

Neodrživo stanje

Zbog sve skupljih inputa, uzgajanje jabuka i krušaka je postalo neodrživo. Objavljene fotografije prikazuju ogorčene ljude kako čupaju, režu i pale porušena stabla. U Angersu, Avignonu, Montaubanu, Limousinu i Hautes Alpes, okupilo se nekoliko stotina njih da pokažu sa kojim se teškoćama nose. 

"Francuska je zemlja koja se bavi proizvodnjom jabuka, a sada svaki dan nestaje u prosjeku 1,26 ha voćnjaka", upozorili su iz ove organizacije. Daljnje smanjenje površina je neizbježno ako se cijene ne usklade.

Veliki odjek u medijima

Daniel Sauvaitre, predsjednik ANPP-a, je u intervjuu za Reussir potvrdio da je akcija dobro prošla i imala jak odjek u medijima. Strahovali su da ih javnost ne shvati pogrešno. Cilj im je bio da se prenese poruka sektora o problemima koji su ih zahvatili i zbog kojih stoje na rubu provalije.

Koje tri države EU su glavni proizvođači voća?

Traženo povećanje nije veliko, ali se za voćare čini nedostižnim. Ako otkupljivači i prerađivači ne shvate ozbiljnost situacije, Sauvaitre se boji da će biti teško obuzdati proizvođače.

Francuska je treći proizvođač jabuka u Evropskoj uniji, s 13.3 milijuna tona u 2021. godini. 


Tagovi

Association Nationale Pommes Poires Protest voćara Čupanje jabuke Cijena jabuka Francuska Poskupljenje cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić