Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeljina
  • 09.02.2023. 10:00

Veliki sastanak: Poticaji i plave koverte ujedinili poljoprivednike

Poljoprivrednici će razgovarati o nedaćama koje su zatekle farmere u posljednjih nekoliko mjeseci, te je poziv upućen svima

Foto: Bigstock/iPixel Studio (ilustracija)
  • 274
  • 63
  • 0

Poljoprivredni proizvođači iz cijele Bosne i Hercegovine, sastat će se u petak u Bijeljini, a očekuje se da će skupu prisustvovati između 500 i 1.000 poljoprivrednika. Problemi s kojima se suočavaju su brojni, a čini se kako je nerazumijevanje nadležnih ipak najveći. 

Kako je Agroklubu rekao Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja udruženja "Sela Semberije i Majevice", koje je domaćin susreta, razgovarat će o nedaćama koje su zatekle farmere u posljednjih nekoliko mjeseci, te je poziv upućen svima. 

Plave koverte

Kada je riječ o Republici Srpskoj, veliko nezadovoljstvo izazvao je pravilnik o isplati poticaja, te će poljoprivrednici pokušati uskladiti svoje zahtjeve, ali i dogovoriti naredne korake. Također, prema riječima Bakajlića, razgovarat će i o mjerama koje je Porezna uprava RS pokrenula po pitanju poreza na dohodak. Kako je naveo, riječ je o "zakonu koji su provukli nezapaženo 2015. godine, a nisu ga primjenjivali do sada". 

Naime, na adrese poljoprivrednika posljednjih dana stižu opomene kojima se traži podnošenje poreskih prijava u skladu sa Zakonom o poreskom postupku RS, za period 2021. godinu. Dat im je rok od osam dana da prijave porez na dohodak, te navedeno da će ukoliko ne izvrše ovu obavezu biti izdat prekršajni nalog za plaćanje novčane kazne. 

"Svode to na neki obrazac 1004, kao da smo mi pravna lica, zahtjeva se evidenciju sati, potrošnje, amortizacije, plate... Faktički nas tretiraju kao d.o.o., a mi smo registrirani kao poljoprivrednici, fizička lica u sistemu PDV-a, očigledno su povukli podatke iz sistema i šalju nam plave koverte", kaže naš sagovornik. 

Jedinstven zahtjev

Iz Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS navode da su na terenu različita tumačenja ovog propisa. Kako navode, s jedne strane se tumači da porez plaća i na podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tvrde, a sa druge strane, pozivajući se na informacije resornog ministarstva, navode kako se ne plaća.

"Tako pojeidni službenici Poreske uprave tvrde da se porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaća i za subvencije, podsticaje i regrese primljene iz budžeta Republike Srpske, te da će biti dužni da plate porez za taj prihod ne samo ubuduće, nego i unazad, za protekle 3 godine. To tvrde, iako član 8. stav 4. Zakona o porezu na dohodak eksplicitno izuzima premije, subvencije i regrese isplaćene iz budžeta RS od oporezivanja porezom na dohodak", naveli su u svom saopćenju.

Bakajlić ističe kako to za sobom povlači mnoge obaveze koje poljoprivrednici nisu dužni plaćati. Stoga će tražiti da se ova mjera povuče kako ne bi bili primorani odjavljivati gazdinstva

"Plaćamo zdravstveno osiguranje, protivgradnu zaštitu, porez na imovinu, PDV. Znate da je 2021. godine bila korona, policijski sat, imali smo interventne otkupe, borili se da preživimo i sada oni traže retoraktivno da se plaća još neki porez", zaključuje Bakajlić. 


Tagovi

Poljoprivrednici Farmeri Sastanak poljoprivrednika Savo Bakajlić Poljoprivredni proizvođači Porez na dohodak Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete