Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje "Vilamet"
  • 29.01.2023. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Malinari nisu naplatili prošlogodišnji rod, i poticaji poražavajući

Veliki broj malinara ove godine neće se baviti proizvodnjom jagodičastog voća, niti će potpisati ugovor s otkupljivačima

Foto: Sakib Smajlović
  • 346
  • 104
  • 0

Udruženje malinara "Vilamet", koje okuplja proizvođače iz Milića, Bratunca i Srebrenice, nezadovoljno je zbog problema s isplatom za predate lanjske količine ovog voća, koja kasni već pola godine.

Osim toga, novi problem, kako kažu, je i nedavno objelodanjen minimalna visina podsticaja, za prošlu godinu.

Brojna pitanja

Predsjednik Upravnog odbora, ovog udruženja, Ivan Stojanović, kaže kako su dobili informaciju da je premija, podsticaj za plod u 2022. godini 0,08 KM po kilogramu predate maline, što smatraju poražavajućim, ako se poredi sa jabukom za koju on iznosi 0,07 KM.

Šta donosi novi pravilnik o poljoprivrednim podsticajima u RS?

"Ako je cijena malina osam maraka po kilogramu, po kojoj su neki otkupčjivači izvršili uplatu to je jedan posto premije. Otkupna cijena jabuke na veliko je 0,50 KM, a premija za to voće je 15 posto. Ako je za voćare planirano od 1 do 15 posto, zašto nije za sve isto, zašto se jednima daje maksimalna, a drugim minimalna premija", pita Stojanović, dodajući da većina malinara ovaj podsticaj vrati nadležnom ministarstvu jer je ponižavajući.

Rijetki otkupljivači su ispoštovali dogovor i platili osam KM/kg

Kako kaže registrovana poljoprivredna gazdinstva tokom godine imaju obavezu da plate oko 500 maraka, a onaj ko ubere od dvije do pet tona maline morat će da doplati od premije kako bi pokrio ove troškove. Naglašava kako ništa bolja situacija nije ni u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zna da neki kantoni isplaćuju podsticaj između 0,60 i 0,70 KM za kilogram maline.

Nema isplata za lanjske maline

I nakon pola godine malinarima s područja Bratunca, Srebrenice i Milića većina otkupljivača nije isplatila predate količine. Rijetki su ispoštovali dogovor po osam, a mnogo je onih koji su do sada plaćali od dvije do pet maraka po kilogram čime je prošla godina jedna od najtežih za ove proizvođače.

Saznajemo da iz navedenih razloga veliki broj njih ne planira ove godine proizvodnju, niti potpisati ugovor s dosadašnjim otkupljivačima, sve dok ne bude utvrđena cijena ovog jagodičastog voća. Žale se i na visoke cijene repromaterijala i vještačkog đubriva, kao i skupo plaćanje berača, čija je dnevnica prošlog ljeta iznosila više od 100 maraka, plus dva topla obroka i prijevoz.


Tagovi

Proizvodnja malina Malinari Vilamet Otkup malina Poticaji za malinu Ivan Stojanović


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...