Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopćenje
  • 22.02.2023. 10:30

Ministarstvo upozorilo: Ko ne izmiri obaveze, nema poticaja

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni su Poreskoj upravi RS prijaviti obavezu doprinosa za 2022. godinu

Foto: Bigstockphoto/b-photo
  • 265
  • 22
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjetilo je poljoprivrednike na obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika poticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj kao preduslova za ostvarivanje prava na korištenje novčanih podrški za razvoj poljoprivrede i sela.
 
Također, nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni su Poreskoj upravi Republike Srpske prijaviti obavezu doprinosa za 2022. godinu u skladu sa propisima o doprinosima, te izmiriti obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2022. godinu u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

"Podsjećamo i proizvođače mlijeka da ukoliko ne izvrše prijavu doprinosa i uplatu protivgradne zaštite za 2022. godinu neće moći da ostvare pravo na poticajna sredstva - premiju za mlijeko za mjesec januar 2023. godine, te apelujemo da svoje obaveze izvrše u što skorijem vremenu", istakli su iz resornog ministarstva.

Od narednog mjeseca 60 inspektora "patrolirat" će gazdinstvima u RS

Uskoro će, kako su naveli biti objavljen i pravilnik Pravilnik o uslovima i ostvarivanju novčanih poticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu.

"Važno je napomenuti da poljoprivredna gazdinstva koja do isteka javnog poziva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu ne izvrše godišnje ažuriranje podataka u APIF-u, ne izvrše prijavu doprinosa za 2022. godinu i ne izmire obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2022. neće moći ostvariti pravo na kapitalne investicije", stoji u saopćenju.


Tagovi

Poticaji Upis u RPG Upis u RK Registar gazdinstava Protivgradna zaštita Porez na dohodak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁