Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola poticaja
  • 21.02.2023. 16:00

Od narednog mjeseca 60 inspektora "patrolirat" će gazdinstvima u RS

Dogovorena je metodologija, odnosno preventivna kontrola nakon prijave tova, sjetvene površine i slično

Foto: Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 147
  • 12
  • 0

Od narednog mjeseca 60 inspektora "patrolirat" će gazdinstvima u Republici Srpskoj, gdje će provjeravati broj grla, evidencije i dokumentaciju s ciljem kontrole poticaja. Ova mjera dogovorena je kao prioritetna na današnjem sastanku ministra poljoprivrede RS, Save Minića s direktorom Inspektorata RS Milovanom Krčom i njegovim saradnicima. 

Dogovorena je metodologija, odnosno preventivna kontrola nakon prijave tova, sjetvene površine i slično, javlja Srna. Kontrole će biti provođene u kontinuitetu tokom cijele godine. Ministar Minić smatra kako će one rezultirati uštedama značajnog iznosa sredstava, te naveo da postoji određena problematika i otpor na terenu kada je riječ o drvno-šumskim sortimentima i premiranjem muznih grla.

Traktore prodavali u FBiH

U prošloj godini je, kako dodaje, kontrolom ušteđeno 600.000 KM kada je riječ o sjetvenoj površini pšenice. Govoreći o nazimicama, naveo je kako više od 40 posto onih koji su bili predmet kontrole nisu bili uredni. "To su značajna sredstva", rekao je Minić i pojasnio da je pravilnik za ovu godinu prilagođen tako da bude što manji spektar mogućnosti malverzacija.

Napomenuo je i kako je Ministarstvo dobilo mnogo pisama da su pojedini poljoprivredni proizvođači, koji su imali malu površinu upisanu u registru APIFA, kupovali ogromne poljoprivredne mašine sa podsticajima od 30 do 40 posto i prelazili u komercijalne i nakon godinu, do dvije dana, zatim traktore prodavali u Federaciju BiH, iako u saobraćajnoj dozvoli postoji zabrana otuđenja.

"Zato smo ove godine u Pravilniku predvidjeli koje su to zemljišne površine koje mogu odgovarati snazi radne mašine, osim voćara", zaključio je Minić. 

Poduzete mjere

Glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga rekao je da se kontrolama daje podrška poljoprivrednicima koji rade u skladu s važećom zakonskom regulativom. Govoreći o propustima, istakao je kako je najviše problema bilo prisutno kod proizvodnje nazimica.

"Više od 60 proizvođača je bilo koji nisu zadržali nazimice godinu dana i više koliko je bilo planirano pravilnikom i prema njima su preduzete mjere, prekršajni nalozi i naređen povrat podsticajnih sredstava za nedostajuća grla na terenu", rekao je inspektor i pojasnio kako se prekršajni nalozi razlikuju po iznosima u zavisnosti od toga da li se radi o fizičkom, pravnom licu ili preduzetniku, a kazne su od 2.000 do 3.000 KM.


Tagovi

Kontrola poticaja Inspekcija Savo Minić Milovan Krčo Dragan Mataruga


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete