Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnja konferencija
  • 29.04.2024. 12:15

Počela isplata poticaja u FBiH, Agroklub postavio ministru i pitanja poljoprivrednika

Da se isplata poticaja vršila u skladu sa Strategijom, već u martu bi poljoprivrednici dobili novčanu podršku.

Foto: FMPVŠ
  • 460
  • 92
  • 0

Isplata poticaja za prvi kvartal 2024. godine je počela, a obrađene zahtjeve dostavilo je tek pet kantona, rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je prezentirao rad prve godine svog mandata.

"Mi smo prošle sedmice počeli sa isplatom, to su bili manji kantoni, ali pristiže i dokumentacija iz kantona koji su malo ozbiljniji u proizvodnji mlijeka i mislim da će u narednih dan-dva ići isplata", dodao je Hrnjić, podsjetivši da je to mjesec ranije nego lani.

Da je strategija poljoprivrede usvojena na vrijeme u Federalnom parlamentu i da se isplata vršila u skladu s tim dokumentom, prema riječima ministra, ona bi omogućila da se već u martu isplate poticaji poljoprivrednim proizvođačima.

Pitanja proizvođača

Tokom trajanja konferencije za medije, poljoprivredni proizvođači su, putem adrese Agrokluba, postavili pitanje ministru u vezi sa pokrenutim upravnim sporovima vezano za poticaje za kapitalne investicije iz 2023. godine, a o čemu je naš portal pisao u februaru, tražeći objašnjenje od Hrnjića.

Prokleta birokratija farmere poslala u ofsajd: Uložio 150 hiljada KM, ostao bez poticaja

"Vjerovatno se misli na mjeru gdje smo rekli da morate imati 0,5 ha ako želite kupiti traktor, to je bila moja intencija i stojim iza svoje odluke. Ne možete kupiti traktor ako niste poljoprivredni proizvođač i nećete obrađivati zemljište. Želimo da svaka marka dođe u ruke poljoprivrednika", rekao je Hrnjić.

Još jedno pitanje stiglo je za ministra od poljoprivrednika, a zatražen je njegov komentar o, kako su naveli, "kašnjenju poticaja osam mjeseci".

Ministar odgovorio i na pitanja poljoprivrednika

"To je politikantstvo, ne može kasniti osam mjeseci nešto što obrađujemo kvartalno. Prvi kvartal je završio 31. marta, kantoni imaju 30 dana da obrade zahtjeve, to je 30. april, mi taj zahtjev za isplatu prvog kvartala nismo ni dobili. Ti poljoprivrednici koji tako komentarišu zlonamjerni su i znam reći da su u funkciji politike, a ne poljoprivrede", poručio je.

Po 50.000 KM za nove mlade poljoprivrednike

Od ove godine FMPVŠ je omogućilo je mladima da pokrenu svoj biznis u poljoprivredi, a što će resor kroz poticaje podržati sa 50 hiljada maraka po osobi. Aplicirat će moći svi mladi, bilo da su u gradu, na selu ili u inozemstvu, a žele se vratiti u FBiH. Riječ je o podršci onima koji se trenutno ne bave poljoprivredom.

Ministar u posjeti mladim poljoprivrednicima (Foto: Facebook/Kemal Hrnjić)

Završena je izrada pravilnika, a očekuje se da će on ove sedmice biti objavljen.

"Mladi poljoprivrednici, oni koji budu željeli aplicirati će vrlo brzo moći vidjeti uvjete. Mogu javno pozvati Vijeće mladih FBiH da već danas, ako imaju kandidate, kandidiraju jednu mladu osobu, koja će učestvovati u radu komisije. Neće samo ministarstvo dijeliti ta sredstva", rekao je ministar.

Dodao je kako smatra da nikada nije bilo primamljivije biti mladi poljoprivrednik u ovoj zemlji. Ohrabren je, kako kaže, informacijama sa terena da ovakva situacija, nije odavno bila u FBiH. "Ova mjera od 50.000 KM za jednog poljoprivrednika omogućava da pokrenu vrlo ozbiljan biznis u poljoprivredi. Naravno, to je samo njih 20-tak, nemamo dovoljno novaca, ali sam uvjeren, ako ta mjera pokaže rezultate da ćemo iznaći još novca da pokušamo i 100-tinjak mladih animirati da se bave poljoprivredom", istakao je Hrnjić.

Divljač pustoši usjeve kukuruza

Na pitanje Agrokluba, kako će resor pomoći poljoprivrednim proizvođačima, kada je riječ o problem divljih svinja koje svake godine pustoše tek zasijani kukuruz, o čemu smo nedavno pisali, ministar je naveo da su u programu novčanih podrški tačno definirali mjeru za repelente. 

Adnan Durmišević treći put presijava kukuruz: "Proglasite više divlju svinju štetočinom"

"Mislim da su u 100 postotnom iznosu predviđena sredstva za refundiranje. To su savremena sredstva koja se nažalost ne proizvode u BiH, ali se mogu uvesti iz inostranstva i efikasno iskoristiti za zaštitu usjeva od divljači", precizirao je.

Zastarjeli zakoni

Na pitanje o prilagodbi zakonodavstva sa EU, nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, Hrnjić je naveo kako je upravo Strategija poljoprivrede u potpunosti je usaglašena sa ZPP-om.

"Naši zakoni su veoma zastarjeli, zakon o poljoprivredi, stočarstvu, zemljištu, novčanim podrškama, oni će iz ove Strategije svi biti podložni promjenama", naglasio je ministar.

Op, op, opa: Šta bh. mljekarstvu donosi Evropa? Muk iz resora!

Ovom prilikom komentirao je i zastoje u razvoju IPARD strukture, a koja, pored ostalog, predviđa i uspostavljanje agencije za agrarna plaćanja. Razgovori sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košracem, te ministrom poljoprivrede RS, Savom Minićem, kako je naveo, intenzivno su bili započeti, no politika ih je zaustavila.

Ministar sa saradnicima u FMPVŠ

"Planirali smo otići u jednu od susjednih zemalja, najvjerovatnije Sjevernu Makedoniju da vidimo kako to funkcioniše, ali evo nažalost posljednjih mjesec dana u prvi plan su ponovo došla politička pitanja i to nas je sve malo zaustavilo", rekao je Hrnjić i dodao kako se nada da će politika što prije završiti svoje.

Kada je riječ o uspostavi savjetodavne službe na nivou FBiH, kazao je kako je na spisku ministarstva preko 100 savjetodavaca, no riječ je o ljudima koji preko 20 godina nisu u funkciji savjetodavstva.

"Dakle, oni obrađuju poticaje, rade u ministarstvima i općinskim službama potpuno druge poslove. Treba izdvojiti vrlo značajna novčana sredstva, najsretniji bi bili kada bismo imali preko 100 savjetodavaca na nivou FBiH, kada bismo osigurali ono što treba i uputili ih na terene. Nastojat ćemo da tu situaciju mijenjamo", rekao je.

Godina mandata

Inače, prezentirajući prvu godinu svog mandata, Hrnjić je naveo da je Ministarstvo uspješno realiziralo prošlogodišnji Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju te da je ove godine i u njegovom mandatu usvojen historijski budžet u poljoprivredi od 175 miliona KM. U njega je uvrštena i natalitetna politika, prijeko potrebnu našoj državi, na način da će s dodatnim iznosom podrške podržati porodice s troje i više djece. Pored njih, kroz program će dodatno podržati mlade i žene. 

Ministar Hrnjić iskazao je zadovoljstvo pravovremenim aktivnostima na sprečavanju afričke svinjske kuge na području Federacije BiH.

"Adekvatno smo djelovali i kroz pravovremenu komunikaciju s ostalim nadležnim institucijama mogućnost širenja afričke svinjske kuge sveli na minimum te s ponosom možemo reći da smo tu vrstu proizvodnje sačuvali od devastacije. Štete u Federaciji BiH su minimalne dok se u okruženju mjere desetinama miliona KM", kazao je ministar Hrnjić.

Istako je i aktivnosti koje poduzimaju na polju digitalizacije procesa, a koji bi trebali doprinijeti jednostavnijem načinu obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

"Kroz jednu od projektnih jedinica osigurali smo sredstva za izradu softverskog rješenja za nadzor poljoprivrednih parcela. Za potrebe veterinarske struke izrađen je i VISFBIH – Veterinarski informacijski sistem kojim će se značajno unaprijediti stanje u oblasti veterinarstva. Ovaj sistem omogućit će nam uvid u broj životinja u Federaciji BiH te njihovo zdravstveno stanje", kazao je ministar Hrnjić.

Pored navedenog, za unapređenje poslovanja ministarstva, u pripremi je i instalacija softverskog rješenja za unapređenje kancelarijskog poslovanja.


Dokumenti


Tagovi

Godišnja konferencija Ministarstvo poljoprivrede Kemal Hrnjić Isplata poticaja Štete od divljači IPARD Poticaji za mlade


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.