Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete na usjevima
  • 22.04.2024. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Adnan Durmišević treći put presijava kukuruz: "Proglasite više divlju svinju štetočinom"

Po 20-tak divljih svinja u krdima pustoše njive gradačakih poljoprivrednika. Primorani dežurati po cijelu noć.

Foto: AK grafika
  • 1.819
  • 288
  • 0

Nova sjetvena sezona, a problemi stari. Na području gradačačkih sela čopori divljih svinja svako veče vade tek zasijani kukuruz. Poljoprivrednici su primorani po cijelu noć dežurati pored njiva, a divljač se toliko udomaćila da prilaze i kućama.

Za sat "očiste" pet dunuma

Farmer Adnan Durmišević iz Mediđe kod Gradačca, priča za Agroklub, jutros je do pola četiri dežurao i tjerao svinje. Koristi petarde kako bi ih prepao, pa je o tome obavijesti i komšije i zamolio ih za razumijevanje.

"Kukuruz evo treći put moram presijavati. Do sada sam dvaput oko 30-tak dunuma presijavao. U roku sat vremena one 'očiste', četiri-pet dunuma", kaže nam Durmišević, koji obrađuje oko 250 dunuma zemljišta, u nekoliko sela.

On je i lovac pa nam pojašnjava da je lovna sezona na divlju svinju završena, stoga ih ne smiju ubijati. Lani je, kako kaže, prijavio štetu koju su mu pričinile, dolazila je i komisija. Njegove parcele su do 40 dunuma, na svom gazdinstvu ima 110 parcela, uključujući i travnjake.

"Uništavaju kukuruz, došle su do kuća, stvarno je došlo do guše, istjeraš iz jedne njive, one pređu u drugu", dodaje.

Zahtjev ovdašnjih poljoprivrednika je da se dozvoli odstrel 365 dana u godini, određenim lovačkim društvima i na određenim mjestima. "Ne mogu dati svima dozvole, jer bi sigurno bilo krivolova, ali definitivno trebaju dati dozvolu da lovačka društva odrede osobe koje će vršiti odstrel tamo gdje je neophodno", kaže Durmišević.

Ogromne štete

Navodi kako u krdu bude po 15 do 20 veprova. Prošle godine su mu porovili oko 50 dunuma tek zasijanog kukuruza i 35 dunuma povaljali onog na klipu. Procjenjuje da će ove godine šteta biti još veća.

"I kao lovci i kao poljoprivrednici tražimo da se proglasi štetočinom, pa ćemo mi to rješavati. Ovako ne smijemo, ja kao lovac ne smijem s puškom ni u svom žitu rješavati, oduzet će mi oružje", dodaje ovaj domaćin.

Durmišević se inače bavi proizvodnjom mlijeka. U štali je 30 krava na muži i 20-tak junica. Valja obezbijediti hranu za tolika grla. No, ako se nešto hitno ne poduzme, on i njegove kolege, kako navode, bit će u debelom minusu. Naš sagovornik priča i da je na oko 60 dunuma posijao pšenicu, a ona je u dobroj kondiciji, pa očekuje i dobar urod.

S istim problemom suočava se i Ismet Mujić. Na parceli od 5,5ha, kako kaže, divlje svinje su povadile tek zasijani kukuruz, sa 2,5 do tri hektara. 

Naslovna fotografija: Adnan Durmišević/Ismet Mujić


Fotoprilog


Tagovi

Divlje svinje Štete na usjevima Sjetva kukuruza Adnan Durmišević Lovostaj Lovac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.