Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova odredba
  • 28.02.2024. 09:00

Prokleta birokratija farmere poslala u ofsajd: Uložio 150 hiljada KM, ostao bez poticaja

U okviru obrade zahtjeva za novčanu podršku za ulaganja u poljoprivredne strojeve i priključne uređaje odbijeno ukupno 29 zahtjeva.

Foto: Nihad Fejzić
  • 775
  • 76
  • 0

Kada je poljoprivrednik Nihad Fejzić lani odlučio uložiti u novu mehanizaciju za svoju farmu muznih krava, prema tada važećem pravilniku ispunjavao je sve uvjete i za novčanu podršku. Ovaj otac četvero djece na svom gazdinstvu je imao stari, polovni traktor, dio novca je uštedio, dio pozajmio i investirao u novi traktor, traktorsku i miks prikolicu, frezu, grablje, kosu.

"Kako sam povećavao broj grla, došlo je na red da nabavim sebi i mehanizaciju. Pozajmio sam od mljekare 50.000 maraka, koje vraćam preko mlijeka", priča Fejzić.

Ukupno je u uložio 150.000 KM. No, sreća zbog širenja i razvoja bila je kratkog daha. U julu 2023. na snagu stupa novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja, a u kojem se kao opći uvjeti prihvatljivosti za projekte uvodi i odredba: "Ulaganje u poljoprivredne mašine i priključne uređaje iznad 10.000 KM prihvatljivo je ako PG ima najmanje 0,5 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta upisanog u RPG."

Pokreću upravni spor

Upravo je ova odredba u pravilniku "koštala" Nihada, koji je ostao bez podrške na koju je računao.

"Nisam imao dovoljno zemlje u RPG, ranije to nije bio uvjet, u međuvremenu su donijeli taj pravilnik, a ja sam mehanizaciju već bio kupio. Nisam jedini, nas 13 u Kantonu Sarajevo je ostalo bez podrške s nivoa Federacije, na koju smo računali", dodaje ovaj poljoprivrednik.

Neću lako odustati, ja sam od svoje djece odvojio i zadužio se, kaže Fejzić

Smatraju, kako navodi, da su oštećeni "na pravdi Boga", zbog čega su odlučili pokrenuti upravni spor. Sve su predali advokatu, koji nam je to i potvrdio, ali nije želio komentirati slučaj dok ne prouči predmet.

Proizvodnja mlijeka je Fejzićeva osnovna djelatnost, od koje živi njegova porodica.

"Koliko mlijeka prodam, meni je to sve, nemam drugih prihoda. Neću lako odustati, ja sam od svoje djece odvojio i zadužio se. Morao bih godinu i više raditi samo da vratim dug mljekari, ne mogu napredovati, kako ću? Što bih sada uložio ta sredstva podrške, moram kaskati godinu i po da bih ponovo počeo ulagati", priča nam Nihad koji u štali ima 40 grla, a dnevna proizvodnja njegove farme je 800 litara mlijeka. Lani uložio i 26 hiljada maraka za nabavku priplodnih junica, a za to je ostvario pravo na poticaj. 

Za kupljene junice ostvario poticaj

Odbijeno 29 zahtjeva

Kako je za Agroklub potvrdio savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, Pejo Janjić, u okviru obrade zahtjeva za novčanu podršku po Modelu ruralnog razvoja za ulaganja u poljoprivredne strojeve i priključne uređaje u okviru Programa podrški za 2023. godinu odbijeno je ukupno 29 zahtjeva iz razloga što klijenti u RPG-u nisu imali upisano minimalno 0,5 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta.

"Shodno tumačenju Sektora za pravne poslove Federalnog ministarstva poljoprivrede, pri obradi zahtjeva primjenjuje se onaj pravilnik koji je na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva", kaže Janjić dodavši da su obrađivači zahtjeva tako i postupili te da resorno ministarstvo nije imalo namjeru nanijeti bilo kakvu štetu bilo kojem poljoprivrednom proizvođaču u Federaciji BiH.

Ova odredba, kako ističe, uvedena je zbog toga što je većina poljoprivrednika upisana u RPG već više od 10 godina, a uprkos tome dio njih u registru nema upisanog ni kvadrata poljoprivrednog zemljišta, što je, kako smatraju - nelogično.

U FBiH kupljena 472 traktora, najviše ulažu porodična gazdinstva

"Da bi umanjili negativan efekt uvođenja ove odredbe poljoprivrednicima koji su imali ulaganje ispod 10.000 KM omogućeno je pravo na ostvarivanje novčane podrške i bez ispunjavanja navedenog uvjeta. Međutim, ukoliko je zahtjev za podršku ulaganju bio iznad 10.000 KM, a neki od njih su imali zahtjeve i iznad 140.000 KM, mišljenja smo da je od takvih klijenata bilo opravdano tražiti da u RPG-u imaju upisano barem 0,5 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta", navodi savjetnik ministra.

Napomenuo je da je Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru Programa podrški za 2023. godinu zaprimilo čak 2.120 zahtjeva za podršku ulaganjima u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, a da je 29 odbijeno.

"Iz toga možemo zaključiti kako je veliki dio poljoprivrednih proizvođača koji su podnijeli zahtjev za podršku ili već ranije imao upisano poljoprivredno zemljište u RPG-u, ili je upis izvršio prije podnošenja zahtjeva i tako stekao uvjete za nesmetano ostvarivanje prava na novčanu podršku", kaže Pejić.

Šta ako dokažu da su oštećeni?

Protiv rješenja FMPVŠ, odbijeni klijenti imaju pravo pokrenuti upravni spor tužbom kod Kantonalnog suda u Sarajevu. Ako se dokaže da su u postupku dodjele novčanih podrški bili oštećeni, Federalno ministarstvo poljoprivrede će izvršiti isplatu podrške klijentima shodno presudi.

"Ukupna vrijednost ulaganja po svih 29 odbijenih zahtjeva iznosila je 722.356,69 KM s PDV-om. Pri tome ne moraju svi troškovi ulaganja biti prihvatljivi, a PDV se ne uračunava u podršku klijentima koji su u sistemu PDV-a", kaže Pejić.

Imajući u vidu da je Federalno ministarstvo poljoprivrede iz Programa podrški za 2023. godinu dodijelilo podrške ulaganjima na poljoprivrednim gospodarstvima od 41,93% od iznosa prihvatljivih troškova ulaganja, u slučaju da svi klijenti dobiju presudu u svoju korist i da su im svi troškovi ulaganja prihvatljivi, za isplatu, po navedenom osnovu, trebalo bi osigurati 302.884,16 KM.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, napominju da će i u narednom periodu insistirati na redovnom ažuriranju podataka o proizvodnji u RPG-u radi povećanja transparentnosti u ostvarivanju novčanih podrški, ali i zbog objektivnog prikazivanja raspoloživih proizvodnih resursa na svakom poljoprivrednom gazdinstvu.


Fotoprilog


Tagovi

Ruralni razvoj Ulaganje u mehanizaciju Odbijeni zahtjevi Nihad Fejzić Ministarstvo poljoprivrede FMPVŠ Pejo Janjić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.