Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 17.04.2020. 07:30

Njemačka traži pomoć za mljekare, Francuska želi otvoriti tržnice

I dok Njemačka i Francuska od EU traže financijsku pomoć, bugarski premijer najavljuje radikalan potez - zabranu uvoza za sve prehrambene proizvode.

Foto: Depositphotos/dgdimension
  • 122
  • 16
  • 0

Uprkos privremenom rastu prodaje mlijeka u maloprodaji, potražnja za mliječnim proizvodima u Njemačkoj smanjena je zbog zatvaranja kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata. Na ovu su situaciju, ali i pad izvoza mliječnih proizvoda, upozorili u Udruženju njemačkih poljoprivrednika. 

Podmiriti troškove skladištenja mlijeka u prahu

Ubrzo je reagovalo tamošnje ministarstvo poljoprivrede koje smatra kako bi Europska unija trebala preduzeti mjere za zaštitu mljekara koji se suočavaju s naglim padom prodaje zbog pandemije koronavirusa. 

Naime, ministrica, Julia Kloeckner u pismu upućenom Europskoj komisiji, zatražila je finansijsku potporu pri podmirivanju troškova skladištenja mlijeka u prahu kako bi se tržište oporavilo od trenutnih niskih cijena. Takođe, je sugerisala da bi za skladištenje neprodatog mlijeka u prahu trebao biti dostupan i privatni prostor.

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

U pismu Bruxellesu Kloeckner napominje i da smanjenje njemačkog izvoza, posebno u Aziju, signalizira strah od još većeg pada cijena, ali i upozorava da treba intenzivno pratiti situaciju s drugim poljoprivrednim proizvodima, uključujući govedinu, voće, povrće i vino te poduzeti krizne mjere ako se pokaže potrebnim.

Francuska u sve većoj poljoprivrednoj krizi

I Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume poslao je 14. aprila, drugi apel Bruxellesu za pomoć francuskom poljoprivrednom sektoru koji se našao u velikoj krizi. 

Naime, kako bi zaustavio ekstremno širenje virusa, predsjednik Emmanuel Macron je naredio zatvaranje svih kafića, restorana i tržnica, što je, kao i u ostatku svijeta, dovelo do velike krize kod malih proizvođača. Proizvođači mlijeka, mesa, voća i povrća pretrpjeli su najveće štete, a kako bi se pomoglo tim sektorima poljoprivrede, ministar Guillaume zatražio je pristanak od EU za otvaranje tržnica kao i za novčanu pomoć koju je pretrpio sektor zatvaranjem.

Wojciechowski uputio pismo ministrima: Računajte na moju podršku

Od kako je započela kriza zbog koronavirusa, francuske vlasti uputile su Europskoj uniji nekoliko poziva pomoći i zatražili hitne mjere podrške ovom sektoru. No EU još uvijek nije aktivirala mjere potpore u slučaju akutnih poteškoća na ovom tržištu, a koje se nalaze u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike, iako su apel poslale i zemlje kao što su Njemačka, Poljska i Italija. Osim novčane pomoći, one traže i dopuštanje ulaska u zemlju migrantima i sezonskim radnicima u poljoprivredi.

Bugarski ministar želi uvoznu hranu staviti pod karantin

Na istoku Europe vodi se ponešto drugačija politika. Tako je bugarski premijer Krasimir Karakačanov predložio da se zabrani uvoz prehrambenih proizvoda, sve dok se ne potroši hrana koje ima u državi. Karakačanov tvrdi da se tako pomoglo domaćim proizvođačima jer bi se građani okrenuli lokalnim proizvodima. 

Prijedlog je još uvijek na razmatranju no po svemu sudeći neće ni biti prihvaćen jer je Udruženje za savremenu trgovinu upozorilo da se s tim činom krše pravila tržišnog takmičenja te bi prema njihovom mišljenju, ako se prijedlog usvoji, moglo doći do sudskog postupka protiv Bugarske.

Podsjećamo, i Rumunija je odlučila donijeti neke radikalne mjere, a jedna od njih je i zabrana izvoza određenih žitarica kako bi si osigurala domaća snabdjevenost tokom krize uzrokovane Covidom-19. Tako će na neko vrijeme biti zabranjen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarstva.

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Iako brojni političari ističu kako nema mjesta panici i konstatno ponavljaju da je lanac snabdjevenost hranom siguran, ovakvi apeli pomoći i radikalne mjere koje se sve više donose, ne ulijevaju sigurnost i optimizam. 


Tagovi

Pomoć EU Mljekari Njemačka Julia Kloeckner Francuska Didier Guillaume Poljoprivredna kriza Bugarska Zabrana uvoza Tržnice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.