Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pismo ministrima
  • 15.04.2020. 19:00

Wojciechowski uputio pismo ministrima: Računajte na moju podršku

Napominjem da u ovom trenutku države članice još uvijek mogu iskoristiti oko 6 milijardi eura u okviru svojih programa ruralnog razvoja, a ovaj se iznos povećava na oko 17 milijardi eura ako se uzmu u obzir iznosi rezervisani za tekuće pozive za prijave koje još nisu zaključene, napisao je Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 55
  • 9
  • 0

Europski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski uputio je prošle sedmice pismo ministrima poljoprivrede država članica EU povodom pandemije koronavirusa COVID-19.

"Suočeni smo s nezapamćenom situacijom zbog epidemije koronavirusa. Europska komisija radi na svim frontovima, u saradnji s državama članicama, kako bi odgovorila na ključne izazove i osigurala da svi ostanu na sigurnom.

Naši poljoprivrednici i svi akteri lanca snabdjevanja naporno rade na tome da sigurna i kvalitetna hrana i dalje bude dostupna tokom ove krize. Uzeo sam u obzir vašu zabrinutost i najavio fleksibilnosti i pojednostavljenja koja će garantovati nastavak podrške poljoprivrednicima i drugim korisnicima zajedničke poljoprivredne politike koji su pod trenutnim ograničenjima i mjerama socijalne distance. Trenutno se preduzimaju posljednji zakonski koraci kako bi se te mjere što prije usvojile.

Službe EU spremne pomoći u implementaciji mjera ruralnog razvoja

U ovom trenutku, želim vas ohrabriti da u potpunosti iskoristite sve fleksibilnosti i mogućnosti koje su dostupne u okviru ruralnog razvoja ZPP-a. Iako, nažalost, neke države članice imaju mali proračun, pozdravljam da one koje to mogu, proaktivno gledaju kako novac koji je i dalje dostupan u okviru njihovih programa ruralnog razvoja iskoriste za finansiranje relevantnih aktivnosti za suočavanje s krizom i oporavak od nje.

Na osnovu informacija koje su dostupne Komisiji, napominjem da u ovom trenutku države članice još uvijek mogu iskoristiti oko 6 milijardi eura u okviru svojih programa ruralnog razvoja, a ovaj se iznos povećava na oko 17 milijardi eura ako se uzmu u obzir iznosi rezervisani za tekuće pozive za prijave koje još nisu zaključene. Ako neke od mjera još niste programirali i želite to učiniti, želite li proširiti njihov djelokrug ili preraspodijeliti sredstva između mjera, moje službe spremne su vam pomoći kako bi implementacija mogla započeti što je prije moguće", napisao je povjerenik između ostalog.

EU: 700 miliona eura za sektor poljoprivrede i bioekonomije

To se može odnositi na lanac snabdjevanja hranom, objašnjava Wojciechowski, s poljoprivrednicima koji prodaju direktno potrošačima, ili uspostavljanjem usluga dostave osnovnih potrepština na kućni prag, poput hrane ili lijekova, za izolovane stanovnike ruralnih područja. Podrška se takođe može odnositi na saradnju u pogledu poboljšanja usluga povezanih sa zdravstvenom zaštitom. 

Zatim, fondovi za ruralni razvoj mogu podržati ulaganja na poljoprivrednom nivou za preradu, stavljanje u promet, pakovanje hrane ili za obnovu poljoprivrednog proizvodnog potencijala. To se takođe odnosi na ulaganja u malu lokalnu infrastrukturu i usluge poput nabavke opreme, prilagođavanja domova zdravlja ili postavljanja pokretnih zdravstvenih ustanova u ruralnim područjima.

"Uključite se u saradnju sa službama EU"

"Finansijski instrumenti mogu i dalje nuditi novčanu pomoć poljoprivrednicima. Osim toga, u okviru Coronavirus Response Investment Initiative Plus, Komisija je proširila opseg podrške malim i srednjim preduzećima u ruralnim područjima predloživši zajmove ili garancije za pokrivanje operativnih troškova putem finansijskih instrumenata, a to bi, na primjer, moglo pomoći povećanju novčanog toka poljoprivrednika", naglasio je u pismu.

Dodao je kako je Europska mreža za ruralni razvoj (ENRD) objavila zbirku primjera projekata kao odgovor virusu COVID-19

"Obvezali smo se podržati vas da iskoristite sve mjere dostupne što je brže i učinkovitije moguće. Osigurat ćemo brzo odobrenje amandmana predloženih programa kao odgovor na krizu i želio bih vas podstaći da se aktivno uključite u saradnju sa službama. Možete računati na moju podršku", poručio je komesar ministrima za kraj.


Tagovi

Janusz Wojciechowski Komesar za poljoprivredu Pismo ministrima Poljoprivreda Ruralni razvoj Finansijski instrumenti


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]