Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganje EU
  • 15.04.2020. 10:30

EU: 700 miliona eura za sektor poljoprivrede i bioekonomije

Europska investicijska banka (EIB) najavila je pokretanje nove inicijative za finansiranje koji ima za cilj osigurati blizu 1,6 milijarde eura ulaganja u sektoru poljoprivrede i bioekonomije

Foto: JumpStory
  • 76
  • 16
  • 0

Europska investicijska banka (EIB) najavila je pokretanje nove inicijative za finansiranje koji ima za cilj osigurati blizu 1,6 milijarde eura ulaganja u sektoru poljoprivrede i bioekonomije.

Kako je objavila Europska komisija, finansiranje ima za cilj podržati privatne firme koje posluju kroz lance proizvodnje i prerade hrane, materijala koji se zasnivaju na biološkoj osnovi i bioenergiji. To je garantovano proračunom EU prema Europskim fondu za strateška ulaganja (EFSI), koji čini finansijski stup investicijskog Plana za Europu.

Važan instrument pomoći sektoru u ovoj krizi

Ovaj program kreditiranja omogućiti će direktno kreditiranje ulaganja u privatni sektor u rasponu od 15 do 200 miliona eura, gdje se iznos zajma EIB-a kreće u rasponu od 7,5 do 50 miliona eura. Ciljana ulaganja će podržati zaštitu okoliša i učinkovitost prirodnih resursa, obnovljive izvore energije, inovacije, konkurentnost i energetsku efikasnost. Program će doprinjeti zaštiti i stvoriti zaposlenost u ruralnim područjima, a samim time unaprijediti ruralni razvoj i teritorijalnu integraciju širom EU.

Razdvajaju poticaje, proizvođači i državni službenici neće biti u istoj košari

"Pandemija koronavirusa utiče na svakog od nas i na svaki sektor. U tom kontekstu pozdravljam drugu fazu strategije EIB-a u okviru investicijskog plana za finansiranje mjera raspoređivanja plana potpore za poljoprivredno - prehrambeni sektor. Čvrsto sam uvjeren da će ovo biti vrlo važan i koristan instrument pomoći sektoru da ostane snažan i uporan u namjeri da prebrodi krizu", istakao je europski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Prvi zajam pokrenut je 2018. godine

Program je nastavak prvog zajma za poljoprivredu i bioekonomiju u iznosu od 400 miliona eura koji je pokrenut 2018. godine i koji je gotovo u potpunosti iskorišten.

"Otkad postoji pandemija koronavirusa u Europi, EIB je u potpunosti mobiliziran s Europskom komisijom za razmjenu a plan potpore za SME koji su najteže pogođeni, uključujući i one u poljoprivredno - prehrambenom sektoru. Ipak, EIB-ove dugoročno finansiranje sektora nastavlja se paralelno, s naglaskom na inovacije, klimatske akcije, održivost okoliša i ruralni razvoj. Prvih 400 miliona eura poljoprivrednog programa već podržava 10 transformacijskih investicija za europsku poljoprivredu, koje takođe jačaju ruralne zajednice.

Ovim drugim finansiranjem osiguravamo dodatnih 700 miliona eura za izgradnju postojećeg uspjeha i podmirivanje potražnje na tržištu", rekao je Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a za bioekonomiju.


Tagovi

EIB Kreditiranje Investicijski plan za Europu Poljoprivreda Bioekonomija Janusz Wojciechowski Koronavirus


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]