Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 28.03.2020. 15:00
  • Slovenija

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Zatvaranje slovenačkih granica s Italijom rezultirat će gubitkom trećine izvoza mlijeka. Iskreno, ako se situacija pogorša, onda više nemamo rješenja, kaže Janko Petrović, direktor Mliječne zadruge Ptuj.

Foto: Depositphotos/sauletas
  • 174
  • 14
  • 0

Slovenačke mljekare zadesila je velika kriza. Naime, država je prošle sedmice izvijestila kako imaju problema u mljekarskom sektoru zbog izbijanja koronavirusa. Njihovi proizvođači imaju sve više problema s isporukom ove namirnice u Italiju jer je potražnja naglo pala. 

Da stvar bude gora, slovenačka Vlada odlučila je zatvoriti granicu prema Italiji. Što se tiče samog izvoza, odnosno prijevoza tereta on se još uvijek odvija, ali s velikim poteškoćama i prijevoznici ostaju na granici i po nekoliko dana, piše Kmečki glas.

30% mlijeka izvozi se u Italiju

Slovenija izvozi u Italiju oko 160 miliona litara mlijeka godišnje, odnosno 450.000 litara svježeg mlijeka dnevno što čini čak 30% ukupnog izvoza te zemlje.

Trenutno, zbog situacije s koronavirusom, prodaja je u Italiji u zaostatku, a zemlja se suočava s dubokom krizom. Pad otkupne cijene bit će neizbježan u narednim mjesecima. 

Nizozemci uništavaju cvijeće - lukovicama tulipana hrane krave

"Nalazimo se u teškoj situaciji, a april će za nas biti vrlo težak mjesec. Cijene će se spuštati jer se moramo prilagoditi tržištu, a pitanje je koliko. Prema indeksima susjednih zemalja, cijene su u februaru pale za 2 - 7%. Zatvaranje granica s Italijom rezultirat će gubitkom trećine izvoza mlijeka. Iskreno, ako se situacija pogorša, onda više nemamo rješenja”, priznaje Janko Petrović, direktor Mliječne zadruge Ptuj.

Nadležni osiguravaju da se snabdjevanje hranom odvija neometano

Prema pisanju Dela, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i hranu Aleksandra Pivec obećala je državnu pomoć izvoznicima mlijeka u Italiju. Uvjerena je kako snabdjevanje namirnica ne ometa zatvaranje granice i kako će se za sve pronaći rješenje.

Na raspolaganju su robne rezerve, a Ministarstvo takođe priprema mjere za njihovo jačanje. Jedna od njih je i prerada svježeg u mlijeko u prahu. Pomoći će se i svim mljekarima u okviru mjera de minimis, odnosno potporama malim preduzećima kao i krediti za pružanje likvidnosti”, rekla je Pivec. 

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Dodala je da su se takođe složili proširiti određene sheme subvencija, a svi konkursi će se sprovoditi puno brže nego što je to sada. Pozvala je i sve potrošače da se okrenu lokalnoj hrani. 

"Što se tiče ostalih proizvoda, trenutno nema problema, no ako ova situacija s virusom potraje duže i naši proizvođači mesa bi se mogli naći u problemima. Isto tako, jako puno uvozimo voća i povrća iz Italije i ako se trgovina obustavi u potpunosti, bit ćemo u problemima. No, trenutno nema potrebe za panikom, kako su mi rekli iz Gospodarske komore”, poručuje ministrica. 

Odlične vijesti za proizvođače parmezana u Italiji 

Istovremeno, proizvođačima parmezana u sjevernoj Italiji ovaj virus je čak donio i dobre momente, navodi politico.eu.

Naime, kako je njihov sir zaštićen oznakom izvornosti oni su prema pravilima koje je donijela EU mogli proizvoditi sir samo jednom dnevno i to ujutro s mješavinom mlijeka od večernje i jutarnje mužnje. No zbog trenutne situacije i sve manje radne snage, talijanska Vlada odlučila je na kratko odustati od propisa i odobriti i ostalim mljekarima u slučaju veće krize proizvodnju ove vrste sira.  

Još jedan sir zaštićen oznakom porijekla

Pošto je situacija izmakla kontroli i postoji velika mogućnost da se dosta farmera i radnika u proizvodnji zarazi koronom odlučili su obustaviti propise za vrijeme pandemije. Plan je omogućiti i drugim mljekarima da učestvuju u proizvodnji. Ako budu ovlašteni za proizvodnju Parmigianoa tokom jutra, popodneva i naveče, ljudi koji se nalaze na popisu pričuva moći će zauzeti mjesto bolesnih proizvođača. O svemu je obavještena Komisija u Bruxellesu, a odgovor se čeka ovih dana. 

U tom će slučaju mlijeko iz jedne mljekare biti odveženo u najbližu drugu koja je na popisu, a proizvodnja neće biti ograničena samo na jutro nego i na druga doba dana. 

"Postoji rizik, gotovo sigurnost da će u nekim malim mljekarama radnik dobiti virus i neće moći proizvesti sir. U tom slučaju možemo uzeti 1.200 litara mlijeka koji su nam potrebni za napraviti jedan kolut sira i odnijeti ih u susjednu mljekaru kako bi sir napravili popodne ", rekao je glasnogovornik Konzorcija proizvođača Parmigiano Reggiano.


Tagovi

Slovenija Italija Mljekarstvo Izvoz Cijene Koronavirus Aleksandra Pivec Snabdjevanje hranom Potpore Parmezan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁