Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita izvornosti
  • 02.02.2020. 15:00

Još jedan sir zaštićen oznakom porijekla

Grčki sir Arseniko Naxou većinom se pravi od ovčijeg mlijeka, ali ga nekada prave i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano - slatki, pikantan i oštar ukus i aromu.

Foto: European Commission
  • 178
  • 11
  • 0

Grčki sirevi su među najboljima na svijetu, a mnoge su vrste dobile zaštićenu oznaku EU sistema kvaliteta. Ovih dana im se pridružio i sir naziva Arseniko Naxou kojem je Europska komisija odobrila zahtjev za upis u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOI).

Geografsko područje proizvodnje ovoga sira je grčko ostrvo Naxos, najveće na Kikladi, a poznato je po crno - bijelim kravama od čijeg se mlijeka izrađuju mnogi ukusni mliječni proizvodi.  Zanimljivo je da su kikladska ostrva prije otprilike pet stoljeća bila jedina u Grčkoj na kojima su se uzgajale mliječne krave, što objašnjava zašto Naxos ima tako dugu tradiciju u proizvodnji sira. Ostrvo je i danas jako poznato po stočarstvu, a zbog pretežno planinskog područja, uzgoj koza i ovaca je vrlo popularan.

Pravi se od ovčijeg mlijeka i ima pikantan ukus

Arseniko na grčkom jeziku znači "muško", a sir je tako nazvan zbog svog moćnog ukusa i visokog udjela kalcija. Većinom se pravi od ovčjeg mlijeka, ali ga nekada izrađuju i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano - slatki, pikantan ukus i oštru aromu što pak zavisi od razdoblja proizvodnje sira, klimatskih uslova regije i sastava vegetacije. 

Mlijeko se zagrijava i koagulira te stavlja u kalupe. Nakon cijeđenja i postizanja određene konzistencije, maže se maslinovim uljem i ostavlja na zrenje. Položaj mu se mijenja svaka tri dana i premazuje uljem. Nakon šest mjeseci, sir je spreman za konzumaciju, a znalci kažu kako ga je najbolje poslužiti s vinom, u salatama ili narendanog na tjesteninu. Okruglog je oblika i u trgovinama ćete ga lako prepoznati po gruboj, tamno smeđoj boji i crnim ivicama od parafina.

Tradicionalni sirevi grčkog kraja

Većina sireva manje ili više proizvodi se istim starim tehnikama. Grčka ima preko 100 vrsta sira, a većinu proizvode lokalna mala porodična gazdiinstva. Grčki proizvođači većinom koriste kozje i ovčje mlijeko umjesto kravljeg kojeg praktikuju mnoge druge zemlje pa je možda i to tajna najfinijih i najcjenjenijih sireva u svijetu. 

Feta sir su jeli Homer i Aleksandar Veliki, a okus može zahvaliti 6.000 različitih vrsta biljaka

Naravno, kada kažemo grčki sir, svima je prva asocijacija feta, no iako je najpoznatiji, na ostrvu se može naći dosta zanimljivih i ukusnih vrsta. Graviera je najkvalitetniji sir Naxosa, zatim Metsovone, Kasseri, Anthotiro, Galotiri i još brojni drugi. Mogu biti meki, polutvrdi, tvrdi, slatkog, slanog ili pikantnog ukusa te potpuno svježi.

I Paški sir nosi oznaku zaštićenog proizvoda

Podsjetimo, prije dva mjeseca i Paški sir je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla. Proces zaštite naziva Paški sir započeo je u julu 2017. godine, a pokrenulo ga je Udruženje proizvođača Paškog sira ostrva Paga. U Hrvatskoj postoji devet proizvođača Paškog sira, a godišnje se proizvede oko 300 tona.

Paški sir dobio EU oznaku zemljopisnog porijekla

Arseniko će se pridružiti popisu već 1.460 ostalih zaštićenih proizvoda čija su imena dostupna u bazi eAmbrosia.


Tagovi

Grčka Naxos Arseniko Naxou Zaštita Oznaka porijekla Sir Paški sir


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.