Grčki sir Arseniko Naxou većinom se pravi od ovčijeg mlijeka, ali ga nekada prave i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano - slatki, pikantan i oštar ukus i aromu.
Grčki sirevi su među najboljima na svijetu, a mnoge su vrste dobile zaštićenu oznaku EU sistema kvaliteta. Ovih dana im se pridružio i sir naziva Arseniko Naxou kojem je Europska komisija odobrila zahtjev za upis u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOI).
Geografsko područje proizvodnje ovoga sira je grčko ostrvo Naxos, najveće na Kikladi, a poznato je po crno - bijelim kravama od čijeg se mlijeka izrađuju mnogi ukusni mliječni proizvodi. Zanimljivo je da su kikladska ostrva prije otprilike pet stoljeća bila jedina u Grčkoj na kojima su se uzgajale mliječne krave, što objašnjava zašto Naxos ima tako dugu tradiciju u proizvodnji sira. Ostrvo je i danas jako poznato po stočarstvu, a zbog pretežno planinskog područja, uzgoj koza i ovaca je vrlo popularan.
Arseniko na grčkom jeziku znači "muško", a sir je tako nazvan zbog svog moćnog ukusa i visokog udjela kalcija. Većinom se pravi od ovčjeg mlijeka, ali ga nekada izrađuju i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano - slatki, pikantan ukus i oštru aromu što pak zavisi od razdoblja proizvodnje sira, klimatskih uslova regije i sastava vegetacije.
Mlijeko se zagrijava i koagulira te stavlja u kalupe. Nakon cijeđenja i postizanja određene konzistencije, maže se maslinovim uljem i ostavlja na zrenje. Položaj mu se mijenja svaka tri dana i premazuje uljem. Nakon šest mjeseci, sir je spreman za konzumaciju, a znalci kažu kako ga je najbolje poslužiti s vinom, u salatama ili narendanog na tjesteninu. Okruglog je oblika i u trgovinama ćete ga lako prepoznati po gruboj, tamno smeđoj boji i crnim ivicama od parafina.
Većina sireva manje ili više proizvodi se istim starim tehnikama. Grčka ima preko 100 vrsta sira, a većinu proizvode lokalna mala porodična gazdiinstva. Grčki proizvođači većinom koriste kozje i ovčje mlijeko umjesto kravljeg kojeg praktikuju mnoge druge zemlje pa je možda i to tajna najfinijih i najcjenjenijih sireva u svijetu.
Feta sir su jeli Homer i Aleksandar Veliki, a okus može zahvaliti 6.000 različitih vrsta biljaka
Naravno, kada kažemo grčki sir, svima je prva asocijacija feta, no iako je najpoznatiji, na ostrvu se može naći dosta zanimljivih i ukusnih vrsta. Graviera je najkvalitetniji sir Naxosa, zatim Metsovone, Kasseri, Anthotiro, Galotiri i još brojni drugi. Mogu biti meki, polutvrdi, tvrdi, slatkog, slanog ili pikantnog ukusa te potpuno svježi.
Podsjetimo, prije dva mjeseca i Paški sir je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla. Proces zaštite naziva Paški sir započeo je u julu 2017. godine, a pokrenulo ga je Udruženje proizvođača Paškog sira ostrva Paga. U Hrvatskoj postoji devet proizvođača Paškog sira, a godišnje se proizvede oko 300 tona.
Arseniko će se pridružiti popisu već 1.460 ostalih zaštićenih proizvoda čija su imena dostupna u bazi eAmbrosia.
Tagovi
Autorica