Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljska poljoprivreda
  • 24.03.2020. 15:00

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Do sada su Ukrajinci mogli raditi na osnovu bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni vratiti se u Ukrajinu. No, zbog trenutnog stanja možda neće biti u mogućnosti vratiti se ponovno u Poljsku.

Foto: JumpStory
  • 96
  • 13
  • 0

Nakon što je Poljska zatvorila svoje granice i zabranila javna okupljanja kako bi usporila širenje koronavirusa, sindikati radnika u poljoprivredi traže da vlada dopusti Ukrajincima da ostanu u zemlji i pomognu kako bi se izbjegla paraliza proizvodnje poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u toj zemlji, navodi Euractiv.

Neće se moći vratiti raditi u Poljsku

Do sada su Ukrajinci mogli raditi na osnovu bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni vratiti se u Ukrajinu. No, zbog trenutnog stanja možda neće biti u mogućnosti vratiti se ponovno u Poljsku i zbog toga se postavlja pitanje što će biti s poljoprivredom te zemlje u nedostatku velike količine radne snage

Njemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

"Zahvaljujući zaposlenicima iz Ukrajine, poljoprivreda i prehrambena proizvodnja je na visokom nivou, a time je sačuvan i ekonomski rast zemlje. Mnogi od njih rade isto tako i u industriji, stoga bi njihov nagli odlazak uveliko naštetio zemlji", upozoravaju iz poljoprivredne organizacije OPZZ Rolników.

Dvostruki gubitak

Arkadiusz Pączka, direktor Centra za nadzor zakonodavstva rekao je da bi vlada trebala intervenirati kako bi izbjegla dvostruki gubitak.

"Poslodavci ulažu u razvoj, obuku i sticanje specijalizacije ukrajinskih radnika, a oni za uzvrat jako dobro obavljaju svoj posao. Da nema njih, poljska poljoprivreda ne bi bila toliko razvijena. To bi bio dvostruki gubitak jer osim što bismo izgubili radnike, ugrozili bismo i svoju proizvodnju. Vlada zbog toga treba što prije intervenirati. Uvjeren sam da će premijer omogućiti zaposlenima kojima ističe pravo na boravak, produženje istih te da se neće naštetiti poljoprivredi koja je prijeko potrebna u ovom razdoblju", zaključio je Pączka.


Tagovi

Poljska Poljoprivreda Ukrajinci Radna snaga OPZZ Rolników Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]