Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 20.03.2020. 15:00

Njemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

U Njemačku tokom sezonskih poslova u poljoprivredi pristižu brojni radnici iz drugih zemalja Europske unije ili trećih zemalja, a COVID-19 je uzrokovao brojne poteškoće s radnom snagom.

Foto: Flickr/Scrudgins
  • 135
  • 11
  • 0

U Njemačku tokom obavljanja sezonskih poslova u poljoprivredi poput branja špargli i jagoda pristižu brojni radnici iz drugih zemalja Europske unije ili trećih zemalja, a COVID-19 im je uzrokovao brojne poteškoće u snabdjevanju radnom snagom.

Kako piše euractiv, oko 286.000 sezonskih radnika radi na njemačkim poljima svake godine, a većina ih dolazi iz drugih zemalja.

Najviše pogođeni voćari i povrtari

U pismu koje je Koalicija poljoprivrednih organizacija, uključujući i Njemačko udruženje poljoprivrednika (DBV) uputila vlastima, naglašavaju da će koronavirus i mjere preduzete u cijeloj Europi, kako bi se zaustavilo njegovo širenje imati direktan uticaj na poljoprivrednu proizvodnju. Trenutno su najviše pogođeni voćari i povrtari koji se oslanjaju na inozemne sezonske radnike, piše gabot.de.

Zahtjevi za izmjenu Zakona o radu

Udruženje zahtijeva izmjenu radnog vremena poput većeg broja radnih sati i skraćivanje razdoblja za odmor, zatim povećanje limita na dohodak za slabo plaćene poslove i produženje razdoblja zaposlenosti.

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje

Takođe traže od vlade mogućnost zaposlenja volontera, primalaca naknada za nezaposlene ili umirovljenika, a žele i lakši pristup tržištu rada za one koji ne dolaze iz trećih zemalja.

Na konferenciji za novinare, kako bi uvjerila stanovništvo da je snabdjevanje hranom sigurno, njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klockner direktno se bavila nekim od tih problema. "Jasno je da se djelatnici u proizvodnji hrane kao i poljoprivrednici moraju smatrati ugroženima u vrijeme ove epidemije, zajedno sa zdravstvenim i ostalim osobljem", rekla je ministrica ističući kako je snabdjevanje namirnicama osigurano. Takođe je napomenula kako je Njemačka samodostatna za poljoprivrednu proizvodnju - od krompira do mlječnih proizvoda, žitarica i svinjetine.

Radnici iz uslužnih djelatnosti kao ispomoć

Ipak, priznaje da je potrebno preduzeti neke mjere kako bi se osigurala neometana proizvodnja hrane tokom i nakon epidemije. Otkrila je i kako njen tim trenutno radi na vanrednim rješenjima za ovaj problem, govoreći kako na poljima mogu raditi i radnici iz drugih sektora koji su trenutno u zastoju, poput ugostiteljstva.

Kaže i kako će se donijeti i privremena fleksibilna rješenja kao što je ublažavanje propisa o honorarnim poslovima ili nedjeljnom radu. Ukoliko se nakon svih izmjena i preduzetih mjera ne omogući dovoljan broj sezonskih radnika, Nijemci će ipak biti prisiljeni za uvoz radne snage iz trećih zemalja.

Foto: Flickr Flickr licenca CC


Tagovi

Njemačka Radna snaga Inozemni radnici Sezonski radnici Koronavirus COVID-19 Zakon o radu


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete