Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničenje transporta
  • 19.03.2020. 15:00

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje

Koronavirus ima dramatične posljedice u najugroženijim ruralnim područjima EU, naglašavaju i upozoravaju na sve veće rizike za svakodnevno snabdjevanje hranom jer su i europsko i međunarodno tržište ugroženi zbog ograničenja transporta.

Foto: Depositphotos/Thamkc
  • 75
  • 9
  • 0

Uprkos teškim uslovima koji proizlaze iz širenja COVID-19, poljoprivrednici su do sada uspjeli održati snabdjevanje hrane građanima širom EU-a, navodi Copa-Cogeca, europsko udruženje poljoprivrednika, u pismu upućenom predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen.

Međutim, rezultati vandrednog stanja koji su posljedica širenja virusa, imaju brz i negativan uticaj na poljoprivredne i šumarske sektore, prenosi euractiv.

Ugroženo europsko i međunarodno tržište

"Koronavirus ima dramatične posljedice u najugroženijim ruralnim područjima EU", naglašavaju i upozoravaju na sve veće rizike za svakodnevno snabdjevanje hranom jer su i europsko i međunarodno tržište ugroženi zbog ograničenja transporta.

Uticaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Pozvali su Komisiju da osigura poljoprivredno i prehrambeno tržište kako bi nastavilo nesmetano funkcionisati uprkos daljim ograničenjima koja će nacionalne vlade vjerovatno usvojiti u narednim sedmicama.

"Sve mjere koje mogu zaštititi i garantovati funkcionisanje poljoprivredne djelatnosti i njen novčani tok moraju biti uvedene", stoji u pismu.

Osiguranje stabilnih zaliha hrane

Copa-Cogeca takođe je pozvala na zajedničke akcije u cijelom lancu snabdjevanja EU-a kako bi se osigurale stabilne zalihe hrane, posebno kada je riječ o nadolazećim maloprodajnim ponudama. Uzimajući u obzir iznimne okolnosti, ova je organizacija predložila Komisiji da podrži poljoprivredni sektor i ruralni turizam koristeći resurse izvan uobičajenog proračuna.

U Copa-Cogeca su pozdravili i procjenu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja nije pronašla dokaze da je hrana izvor ili prijenos virusa.

Produžen rok za isplatu ZPP-a

Glavna naučnica EFSA-e, Marta Hugas, rekla je: "Prethodni slučajevi povezani s koronavirusom, poput akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i respiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS-CoV), pokazuju da se prijenos putem hrane nije dogodio".

Kako bi dobili više vremena u vanrednim okolnostima, Komisija je ponudila državama članicama mogućnost za produženje zahtjeva za isplatu potpora Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a) do 15. juna ove godine, umjesto do 15. maja.

Državne potpore u poljoprivredi - EK revidira smjernice za razdoblje 2021.-2027.

Taj potez uslijedio je nakon što je italijanska ministrica poljoprivrede Tereza Bellanova zatražila od izvršne komisije EU za odgodu nekih administrativnih postupaka povezanih sa ZPP-om kako bi se rasteretili italijanski farmeri koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

U pismu upućenom Komisiji 2. marta, Bellanova je napisala: "Poteškoće kroz koje prolazi poljoprivredni sektor su jasne i moramo učiniti sve da ublažimo posljedice koje su zadesile poduzeća i radnike".


Tagovi

COVID-19 Copa-Cogeca Koronavirus ZPP Ograničenje transporta Poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.