• Poljoprivredna proizvodnja
  • 18.03.2020. 15:00

Uticaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Francuska s rastom broja zaraženih preduzima strožije mjere. U Belgiji je najviše pogođen izvoz krompira i mliječnih proizvoda. U Njemačkoj nedostaje rashladnih uređaja, a Italijani pozivaju na kupovinu lokalne hrane.

Foto: JumpStory
  • 1.840
  • 230
  • 0

Trenutno stanje izazvano koronavirusom moglo bi uveliko uticati na poljoprivredu, njenu proizvodnju, ali i tržište proizvoda.

Rasprostranjeni strah da će virus poremetiti svakodnevni život u Europi podstakao je mnoge potrošače na paničnu kupovinu. Veliki skok potražnje za konzerviranim proizvodima, tjesteninom i rižom, ali i dezinfekcijskim sredstvima rezultirao je dugim redovima na blagajni i manjkom na policama. No, europske vlade, trgovci na malo i proizvođači hrane upozoravaju kako hrane ima dovoljno na zalihama i da nema potrebe za panikom, prenosi Freshplaza.

Francuska poduzima strožije mjere, a u Belgiji pogođen izvoz krompira i mliječnih proizvoda

Francuska s rastom broja zaraženih preduzima strožije mjere. Poljoprivredni sektor, kako kažu iz tamošnjeg ministarstva suočava se s velikim povećanjem cijena na međunarodnom tržištu i to ponajviše primarnih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz i uljana repica. Najveću krizu osjetili su u trgovini s Kinom. Danone, svjetska prehrambena kompanija ostvaruje 10% svoje zarade samo od Kine, a u prvom tromjesječju ima gubitak od 100 miliona eura.

Vlada FBiH donosi prve mjere za ublažavanje posljedica na privredu

U Belgiji, kako kažu, trenutno nema velikih uticaja na poljoprivredni sektor, ali ako se pandemija nastavi duže vrijeme i to se može jako brzo promijeniti. Trenutni proizvodi koji su najviše pogođeni su izvoz krompira i mliječnih proizvoda. Za sada nema promjena u cijeni, kao ni u izvozu voća i povrća. Belgijci se brinu jer njihov godišnji promet prehrambenih proizvoda zavisi od izvoza i to čak 55%, a ako se on onemogući, prijete im velike štete.

U Njemačkoj nema straha od nestašice dok Italija poziva na kupovinu lokalne hrane

Njemačka poljoprivredna industrija osjeća učinke virusa na izvoz i domaće tržište. Međutim, udruženje Raiffeisen ne očekuje značajnije smanjenje cijena jer potražnja i dalje uveliko raste. Iz udruženja smatraju kako će se uticaji vidjeti tek u aprilu i maju. Trenutno u ovoj zemlji problem predstavlja nedostatak rashladnih uređaja za proizvode koji se zasad ne izvoze. Zbog velike potražnje, zaleđena roba sve više se dovozi u trgovine, a oni je nemaju gdje skladištiti.

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Italija je trenutno europska zemlja koja je najteže pogođena koronavirusom. Uoči pada izvoza, industrija poziva stanovništvo da kupuju lokalnu hranu. Snabdjevanje hranom osigurano je u Italiji zahvaljujući radu 740.000 poljoprivrednih gazdinstava, 70.000 kompanija za preradu hrane i širokoj distribucijskoj mreži između trgovina, supermarketa, prodavnica i poljoprivrednika, piše Foodnavigator.

Cijene luka i agruma abnormalno rastu

Restorani u Indoneziji morali su ukinuti većinu svojih jela nakon što se cijena luka deseterostruko povećala i veća je čak i od cijene govedine. Korona je uticala i na izvoz gljiva iz Irana, a prodaja ovog proizvoda bilježi pad od čak 45%.

Panama, jedna od najvećih proizvođača i izvoznika agruma povećala je cijene ovoga proizvoda. Kao razlog naveli su taj da potrošači kupuju jako puno narandži, limuna, đumbira i mandarina, a zanemaruju povrće i ostale poljoprivredne proizvode koji doživljavaju veliki pad u potrošnji.

Virus je uveliko uticao i na proizvodnju banana. Najveće zemlje uvoznice banana kao što su Iran, SAD, Kina zatvorile su svoje granice i poljoprivrednike Indije koji uzgajaju to voće suočili s velikom krizom.


Tagovi

Korona virus Nestašica Uvoz Izvoz Lokalna hrana Njemačka Italija Francuska Masovna kupovina Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.