Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticajne mjere
  • 17.03.2020. 13:30

Vlada FBiH donosi prve mjere za ublažavanje posljedica na privredu

"Ovim mjerama želimo da zaštitimo one koji su najviše izloženi poremećajima na tržištu i da na određeni način podijelimo s njima brigu i obaveze", poručuje ministrica.

Foto: Vlada FBiH
  • 171
  • 13
  • 0

Federalno ministarstvo financija radi na pripremama dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, u skladu sa preporukama Vlade Federacije BiH koje su usvojene juče, a koje imaju kao cilj ublažavanje posljedica nastalih usljed pojave koronavirusa na privedu, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica financija, Jelka Milićević, kaže da se radi na pripremi materijala, kako bi se u što kraćem roku objavio u Službenim novinama Federacije BiH. 

"Radi se samo o dijelu iz prvog seta mjera za ublažavanje posljedica na privredu. Drugi dio odnosi se na reprogramiranje kreditnih obveza pravnih i fizičkih lica i formiranje povoljnih kreditnih linija za tekuće poslovanje", objašnjava Milićević. 

Poticaji kao podrška

Prema njenim riječima, ova dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, u ovom trenutku je u nadležnosti Ministarstva financija i već se uveliko radi na pripremi aktivnosti, konkretno, poticajnih mjera, za određene kategorije ljudi. Prije svega, kako kaže, to su obrtnici koji dohodak plaćaju u paušalnom iznosu. 

Dopuna će podrazumijevati dodavanje novog stava u član 50. pomenutog pravilnika, preciznije, to je smanjenje iznosa dohotka koji ovi obveznici plaćaju u paušalnom obliku, za 50 posto. 

To bi značilo da će obveznici koji obavljaju obrtničke i njima srodne djelatnosti, sami bez upošljavanja drugih osoba, umjesto sadašnjih 70 KM poreza na dohodak u paušalu plaćati 35 KM. Oni koji obavljaju stare i tradicionalne zanate, umjesto 30 KM plaćat će ovu obavezu 15 KM dok će oni koji obavljaju prevoz putnika samo s jednim prevoznim sredstvom, umjesto 50 KM plaćat će 25 KM, a obveznici koji obavljaju prevoz tereta jednim prevoznim sredstvom nosivosti do osam tona, umjesto 80 KM plaćat će 40 KM poreza na dohodak putem paušala. Djelatnici koji su u sektoru trgovine, na malo osobnim radom izvan prodavnice, umjesto 70 KM plaćati 35 KM. 

Mjere su na snazi do kraja godine

Predviđeno je da ovo umanjenje bude privremenog karaktera i važit će od dana stupanja na snagu dopuna Pravilnika pa do kraja ove godine.  Pored ove mjere pozivaju se svi porezni obveznici da se obrate Poreznoj upravi FBiH sa zahtjevom za umanjenje akontacija poreza na dobit, a prema članu 52. stav 4. Zakona o porezu na dobit. 

"Ovim mjerama želimo da zaštitimo one koji su najviše izloženi poremećajima na tržištu i da na određeni način podijelimo s njima brigu i obaveze", zaključuje ministrica.


Tagovi

Ublažavanje posljedica Poticajne mjere Jelka Milićević Obrtnici Djelatnici Oporavljanje privrede Tradicionalni zanati Privremenog karaktera


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete