Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hortikulturni štetnik
  • 18.03.2021. 07:30

Najezdu smrdljivih martina potaknule klimatske promjene i globalna trgovina

Britanski znanstvenici upozoravaju na invaziju smeđe mramorirane stjenice. Klimatske promjene potaknule su najezdu ovih insekata koji poljoprivrednoj proizvodnji nanose velike štete.

Foto: Depositphotos/sbotas
  • 402
  • 319
  • 0

Smeđa mramorirana stjenica (Halyomorpha halys) poznata kao smrdljivi martin se sve češće javlja u velikim razmjerima i oštećuje hortikulturne biljke. Ove godine britanski znanstvenici upozoravaju da je ondje stigla transportom, a kako piše Guardian, tamošnji poljoprivrednici strahuju za svoje voće i povrće.

Naime, ovaj štetnik stvara smeđe tragove na plodovima i smanjuje tržišnu vrijednost proizvoda. Zabrinuta je i britanska vinska industrija jer se mogu naći na ubranim grozdovima koji su sirovina za proizvodnju vina, a svojim prisustvom oslobađaju spojeve koji mogu pokvariti njegov miris i okus.

U toj su zemlji prvi puta pronađeni u vrtovima Prirodoslovnog muzeja i to za vrijeme jednog od najtoplijih dana prošle godine, a kasnije su zamijećeni i dalje.

Max Barclay, kustos zadužen za kornjaše, vrste u koju spada i smrdljivi martin je još 2014. godine prognozirao da je samo pitanje kada će i na to područje doći. Sada kada je došao, smatra da će ga biti nemoguće istrijebiti.

"Slično je i s ostalim invazivnim vrstama. Nađeš jednog ili dva i onda ih odjednom ima posvuda", upozorio je usporedivši ih s azijskom bubamarom koja je tamo iz Kine stigla još 2006., a sada je ima na svakom koraku.

Kaže i da je i navedena stjenica slična ostalim koje su ondje već prisutne, ali ni jedna tamošnja autohtona vrsta nije štetnik u poljoprivredi. Primjerice, u SAD-u je ovaj kukac 2010. nanio štete u vrijednosti od 37 milijuna dolara.

"Populacija azijskih bubamara naglo je porasla i sada ponovno opada. To se događa jer ih grabežljivci, paraziti i bolesti na kraju sustignu", tvrdi on rekavši kako invazivna vrsta stvara štete prije nego što se postupno preseli na određeno područje i postane dio afirmirane faune.

Visoke temperature = veći broj generacija 

No, u jedno smo sigurni, s klimatskim promjenama i globalnom trgovinom postat će sve veći problem. Tu su i sve toplije zime koje osiguravaju opstanak ovim vrstama pa to rezultira s više kukaca u proljeće.

Shodno tome, znanstveni rad pod nazivom: Utjecaj klimatskih promjena na potencijalnu rasprostranjenost smeđe mramoraste stjenice s posebnim osvrtom na Sjevernu Ameriku i Europu istražio je njihovo širenje. U njemu je dokazano da se zbog sve većih temperatura ovi štetnici s juga Europe šire prema sjeveru. Isto je zabilježeno u SAD-u gdje se sele u Kanadu.

Također, otkriveno je da klimatske promjene mogu povećati broj generacija svake godine, a omogućuju im da postanu i vrste koje godišnje imaju dva ili više legla na sjevernim područjima. Prema rezultatima istraživanja, od njihova napada najugroženija je Europa, sjeveroistok SAD-a i jugoistok Kanade.

Kako ih se riješiti?

Poljoprivrednici moraju pronaći načine kako se boriti s novim vrstama pa tako i ovom stjenicom. I kod nas je tijekom posljednjih godina zamijećena sve veća invazija ovih insekata, a ljudi su primorani pronaći načine kako se boriti s njima. Najčešće se preporučuju kemijska sredstva, ali je problem što brzo postanu rezistentni na njih.

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

U ekološkoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina te upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i ličinke. Od biljnih tu su najčešće pripravci od lukovine, čili paprika, sjemena gorušice, češnjaka te mente.


Tagovi

Smrdljivi martin Smeđa mramorirana stjenica Invazivni štetnik Klimatske promjene Globalna trgovina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !