Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska samurajska osa
  • 15.06.2020. 07:30

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

Italijansko Ministarstvo poljoprivrede dovršava preliminarne mjere za puštanje u okoliš samurajske ose, odnosno prirodnog grabežljivca već dobro poznate štetočine voća koja je tamošnjim voćarima prošle godine nanijela štetu u vrijednosti od pola milijarde eura.

Foto: JumpStory
  • 384
  • 19
  • 0

Usvajanje uredbe kojom će se u Italiji koristiti samurajske osice u biološkoj kontroli smeđe mramoraste stjenice (Halyomorpha halys) očekuje se ovih dana, rekao je za informatoreagrario, italijanski državni sekretar za poljoprivredu, Giuseppe L'Abbate.

Ministarstvo zaštite okoliša i italijanska istraživačka agencija ISPRA odobrili su postupak koji je potreban za puštanje ove vrste grabežljivaca u italijanski ekosistem. Prvo puštanje predviđeno je u drugoj polovini juna, a drugo sredinom jula. Naime, vojska ovih malenih insekata zadužena je za vođenje biološkog rata protiv smeđe mramoraste stjenice, odnosno vrste insekta kod nas poznatog kao smrdljivi martin, a koji je u Europu dovezen iz Azije međunarodnim transportom još 2004. godine.

Prema istraživanjima, azijska samurajska osa (Trissolcus japonicus) se hrani jajašcima ove štetočine i tako smanjuje njihovu populaciju. Naime, ova vrsta stjenica je prvi put otkrivena u Italiji ne tako davne 2012. godine, a od tada su se razmnožili i štete prave u šest regija na sjeveru te zemlje.

Velike štete za voćarstvo, ali i povrćarstvo

Smrdljivi martini najviše napadaju lješnjake, kruške, jabuke, kivi, breskve, trešnje i marelice, a njegovo širenje uzrokovalo je ogroman ekonomski gubitak za proizvođače voća, ali i povrća.

Ugrožene svjetske zalihe lješnjaka - napadaju ih smrdljivi martini

Podsjećamo, ove su godine ugrozili svjetske zalihe lješnjaka i opustošili voćnjake u Turskoj, a u Italiji su prošle godine uništili preko 40% uroda lješnjaka. Tada su iz organizacije poljoprivrednika Coldiretti napominjali da se mora pojačati odbrana od ovih štetočina ističući kako bi za biološku kontrolu dobra bila samurajska osa.

Vlada izdvojila samo 80 miliona eura za štetu

Krajem marta Europska komisija je donijela akt kojim je udovoljila italijanskim zahtjevima za dodatnim mjerama naknade, kao i pojednostavljeni pristup oštećenim proizvođačkim organizacijama pomoću hitnih mjera u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

U ovogodišnjem proračunu italijanska je vlada izdvojila samo 80 miliona eura kako bi mogla nadoknaditi štete poljoprivrednicima, što je mali iznos u poređenju s procijenjenom štetom većom od 500 miliona eura, piše euractiv.

Osice koriste tamo gdje nisu primjenjeni pesticidi

Oslobađanje samurajske osice uslijedilo je nakon trogodišnjeg nacionalnog programa biološke kontrole smrdljivog martina koje je provela vladina organizacija za poljoprivredna istraživanja i analizu poljoprivrednog gazdinstva (CREA).

Azijska samurajska osa rješenje u borbi protiv smrdibube?

Tokom istraživanja populacija osica uvedena je pod karantinu u italijanski ekosistem, ne samo radi provjere njenog potencijala protiv štetočine već i procjene mogućeg uticaja na okoliš. U regiji Pijemont, one će se koristiti na 100 mjesta koja nisu prošla tretmane pesticidima, kako bi se izbjegla njihova smrtnost. U svako će mjesto u dva navrata u roku od 20 dana biti pušteno 100 ženskih i 10 muških osa.

Hlor-pirifos se upotrebljavao kao insekticid

U nekim italijanskim regijama, kao što su Veneto i Emila-Romagna, nedavno zabranjeni insekticid hlorpirifos-metil upotrebljavao se protiv ove štetočine.

Nakon odluke država članica da ne obnove odobrenje za to hemijsko sredstvo, italijanska europarlamentarka Mara Bizzotto uputila je pitanje Komisiji tražeći da preispita ovu odluku ili barem Italiji odobri odstupanje.

Pita li iko poljoprivrednika šta misli o smanjenju upotrebe pesticida?

Komisija je odgovorila kako uredba o sredstvima za zaštitu bilja iz 2009. godine omogućuje državi članici da odobri njegovo stavljanje na tržište za razdoblje koje nije duže od 120 dana i to za ograničenu i kontrolisanu upotrebu, s obzirom na to da je nužno njegovo korištenje.


Tagovi

Italija Smrdljivi martini Smeđe mramoraste stjenice Azijska samurajska osa Biološka kontrola Hlor-pirifos


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.