Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska osa
  • 30.10.2019. 12:00

Azijska samurajska osa rješenje u borbi protiv smrdibube?

Poznato je da ovaj insekt traži hranu na drveću, a u Kini se provode eksperimenti u kojima se želi vidjeti hoće li napadati i jajašca smrdibuba u ratarskim usjevima.

Foto: Pixabay/Brett_Hondow Wikipedia/Chris Hedstrom, Oregon Department of Agriculture
  • 313
  • 15
  • 0

Znanstvenici organizacije CABI prvi su otkrili kako bi azijska samurajska osa (Trissolcus japonicus) mogla biti prirodni neprijatelj smrdibube (Halyomorpha halys). Naime, ova se osa hrani jajašcima smrdibube, invazivne štetočine koja napada voće i povrće po čitavoj Evropi. 

Znanstvenici msc. Judith Stahl, i dr. Tim Haye vodili su međunarodni tim istraživača, uključujući one sa Sveučilišta u Torinu i USDA poljoprivredne istraživačke službe, a koji su DNA analizom potvrdili da je osa, porijeklom iz Kine, Japana i Koreje, 2017. godine pronađena u Švicarskoj, u kantonu Ticino, u voćnjacima jabuka. Pronađena je ondje dvije godine zaredom na tri različite lokacije. 

Istovremeno, smeđa mramorasta smrdibuba je globalna štetočina koja je 2016. godine nanijela štetu vrijednosti 60 miliona dolara gruzijskom lješnjaku što čini trećinu roda te zemlje, a 2010. godine je u dijelovima SAD-a uništeno jabuka u vrijednosti 37 miliona dolara. CABI je i dalje predvodnik u borbi u kojoj žele dokazati da se azijska osa može koristiti kao prirodni neprijatelj za kontrolu štetočine smrdibube. 

Podsjetimo, u Italiji je ove godine također napravila velike štete na lješnjaku. Provincije Torino i Asti procijenile su da je oštećeno preko 40% roda, zatim provincija Alessandria sa 20-30% i Cuneo sa 15-20%. 

Smrdibube uništile preko 40% roda lješnjaka

Na sjeveroistoku SAD-a populacija azijske ose je slučajno unesena, a pronađena je 2014. godine te se širi zemljom. Poznato je da ovaj insekt traži hranu na drveću, a u Kini se provode eksperimenti u kojima se želi vidjeti hoće li napadati i jajašca smrdibuba u ratarskim usjevima. 

Dr. Haye kaže da, premda je prerano procjenjivati uticaj azijske ose na smrdibube u Švicarskoj, ipak se smatra da bi uspostavljanje tog insekta moglo smanjiti intenzitet i broj smrdibuba ispod broja koji ima ekonomski uticaj


Tagovi

Smrdibuba Suzbijanje Samurajska osa Smrdljivi martin Azijska osa Istraživanje Prirodni neprijatelj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.