• Smrdibuba na lješnjaku
  • 28.10.2019. 18:00
  • Torino, Italija

Smrdibube uništile preko 40% roda lješnjaka

Provincije Torino i Asti procijenile su da je oštećeno preko 40% roda, zatim provincija Alessandria sa 20-30% i Cuneo sa 15-20%. U organizaciji Coldiretti ističu da se mora pojačati obrana tim više što je zabranjeno puštanje samurajske ose koja je prirodni neprijatelj smrdibube.

Foto: Facebook/Colderotti Torino
  • 530
  • 34
  • 0

Smrdibuba ove godine ima više nego ikada. I to ne samo u našoj i zemljama regiona. Najnovija vijest koja to potvrđuje da su u Italiji, u Torinu, u velikoj mjeri naštetili zasadima lješnjaka. 

"Praćenje smeđe smrdibube vrši se na čitavom regionalnom teritoriju, sa 70 masovnih zamki. Naši tehničari također prate uzorke lješnjaka kako bi utvrdili štetu. Za sada je situacija prilično zabrinjavajuća", kaže Fabrizio Galliati, predsjednik torinske podružnice organizacije Coldiretti, koja okuplja pola miliona talijanskih poljoprivrednika.

Provincije Torino i Asti procijenile su da je oštećeno preko 40% roda, zatim provincija Alessandria sa 20-30% i Cuneo sa 15-20%. U organizaciji Coldiretti ističu da se mora pojačati obrana tim više što je zabranjeno puštanje samurajske ose koja je prirodni neprijatelj smrdibube, navodi freshplaza

Smrdljivi martini okupirali i BiH - kako ih se riješiti?

"Ministrica Teresa Bellanova izdvojila je 80 miliona eura za pomoć pogođenim kompanijama, a radi i na moratorijumu na hipoteke pogođenih kompanija", otkriva Galliati. 

Problem sa smrdibubama je pogodio sve regije sjeverne Italije gdje su osim voćnjaka lješnjaka oštećene i jabuke, kruške, kivi, breskve, trešnje, marelice i rasadnici. Coldiretti zahtijeva hitne intervencije, ali i ubrzavanje postupka odobrenja korištenja samurajske ose. 

Podsjetimo, smrdibube koji su u narodu poznate i kao smrdljivi martini, pripadaju porodici povrtnih stjenica (Nezara viridula), a veća pojava se veže uz visoke temperature i duže sušno razdoblje. 

Smrdibuba: Povrtna stjenica sisa plodove pred samu berbu - kako ju suzbiti

Stručnjaci za njihovu najezdu "krive" klimatske promjene koje su prouzrokovale migraciju ovih buba koje se brzo razmnožavaju.


Tagovi

Smrdibuba Suzbijanje Samurajska osa Coldiretti Smrdljivi martin


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.