Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rastu brojke
  • 23.03.2024. 12:00

Koliko traktora ima u Bosni i Hercegovini?

Raste broj traktora u Bosni i Hercegovini, samo lani ih je registovano više od četiri hiljade.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 160
  • 39
  • 0

Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno broji 12.212 registrovanih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u našoj zemlji.

Kada je riječ o onima koji su prvi put lani registovani, odnosno novim i uvezenim polovnim traktorima na području BiH, takvih je 4.111, što je za 4,52 posto više nego godinu ranije. Prema podacima koje je objavio BIHAMK, u toku 2023. prvi put je registrovano i 730 priključnih vozila za traktore i priključne vučene opreme. 

Kao što je poznato za traktore, radne mašine i motokultivatore, kao i vozila na motorni pogon čija zapremina motora ne prelazi 50 cm³, važenje registracije nije vremenski ograničeno, uz obavezu posjedovanja stikera naljepnice i polise o osiguranju vozila koje ne smiju biti starije od godinu dana. Preciznije rečeno, registracija se obavlja samo jedanput. 

Pretres pravilnika s Arsenićem: Podršku za nabavku traktora mogu dobiti i neradnici?

Podsjetimo, prema izvještaju o ulaganjima poljoprivrednih proizvođača za nabavku mehanizacije kao i izdvojenim sredstvima u vidu novčanih podrški, vlasnici porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, obrta, privrednih društava i zadruga u Federaciji BiH, ukupno su kupili 472 traktora, u periodu od 1. avgusta 2022. do istog datuma prošle godine.  Kada je riječ o Republici Srpskoj, od 4.605 zahtjeva za kapitalne investicije, samo za mehanizaciju stiglo je 3.245, od čega najviše za traktore, 998. 

Prema podacima udruženja FederUnacom, u prodaja samo u prvoj polovini 2023. u Bosni i Hercegovini je prešla 700 traktora, s rastom od 59 posto, u usporedbi s godinom ranije.


Tagovi

Registracija trakotra Broj traktora Prva registracija Važenje registracije Nabavka traktora Priključne mašine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.