Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kapitalne investicije
  • 21.03.2024. 15:00

Pretres pravilnika s Arsenićem: Podršku za nabavku traktora mogu dobiti i neradnici?

Opravdano bi bilo tražiti dokaz o efektu investicije. Međutim, opet je napravljen propust i može se kupiti traktor koji neće raditi.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 704
  • 91
  • 0

Balkan je u prvoj polovini prošle godine zabilježio veliki rast prodaje traktora. I ništa ne bi bilo čudno da Bosna i Hercegovina u tom nije prednjačila. Iako ima daleko manje poljoprivrednih površina od država regiona, naša zemlja zabilježila najveći skok, odnosno 59 posto u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima o poticanju nabavki traktora iz entitetskih ministarstava, u BiH je lani kupljeno više od 1.300 traktora. U Republici Srpskoj jučer je objavljen Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji za 2024. godinu.

Napravljen propust 

Iako se u proteklim mjesecima u nekoliko navrata isticalo da će kriteriji za sufinansiranje kupovine traktora biti strožiji, resorno ministarstvo ni ove godine nije uvjetovalo nabavku rezultatima proizvodnje, poput, na primjer nekih evropskih fondova.

Kako je za Agroklub pojasnio Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, u pravilniku nema većih korekcija u odnosu na prethodne godine.

"Oko traktora je bilo najosjetljivije pitanje, mi smo htjeli da se veže finansiranje skuplje mehanizacije poput traktora, kombajna i slično veže za proizvodnju. Nije se usvojio naš zahtjev. Logično bi bilo da ako kupujete traktor dostavite i dokaz o proizvedenom proizvodu", kaže Arsenić .

Dobar dio tih traktora koji su nabavljeni u prošloj godini, dodaje, nemaju radne sate, odnosno, kako precizira "ne rade ništa, nego su kupljeni radi preprodaje nakon tri godine". Opravdano bi bilo tražiti dokaz o efektu investicije. Međutim, opet je napravljen propust i može se dobiti poticaj i za traktor koji neće raditi. Možda upravo taj podatak potkrepljuje one s početka ove priče.

Korisnici koji su kupili traktor u posljednje tri godine, ne mogu aplicirati za podršku u 2024. godini, osim proizvođača koji obrađuju više od 50 hektara vlastitog ili državnog zemljišta
Poljoprivredna gazdinstva registrovana u ovoj godini ne mogu ostvariti pravo na poticaj za nabavku kombajna sa hederom i za traktore snage veće od 50 kW.

Limitirani iznosi

Podsjetimo, pravo na ovu podršku ostvaruju oni koji su izvršili ulaganja od početka ove godine, a za ulaganja u podizanje novih voćnih zasada i vinograda za sadnju izvršenu u jesen prethodne, odnosno proljeće ili ljeto tekuće godine (obračunski period od 21. septembra 2023. do 21. septembra 2024. godine) i to za investicije u:

  • poljoprivrednu mehanizaciju (kombajne, traktore, traktorske kabine, motokultivatore sa opremom i traktorske priključke, uključujući dronove za zaštitu bilja, traktorske navigacije i auto-pilote),
  • stočarsku proizvodnju (oprema za govedarske, svinjarske, ovčarske, kozarske i živinarske farme i oprema za pčelarstvo, izgradnja objekata i nabavka osnovnog stada kod goveda, svinja, ovaca i koza),
  • biljnu proizvodnju (izgradnja plastenika, podizanje višegodišnjih zasada, nabavka i podizanje protivgradnih mreža, nabavka opreme za navodnjavanje i nabavka boks-paleta),
  • preradu poljoprivrednih proizvoda (nabavka opreme za sortiranje, pakovanje i preradu proizvoda na gazdinstvu, nabavka tehnološke opreme i opreme za hladnjače, te izgradnja novih objekata za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda),
  • adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta,
  • investicije u solarne panele na proizvodnim objektima.

Sredstva se odobravaju u iznosu od 40% od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno u iznosu od 20% za nekomercijalna. Korisnici čije je gazdinstvo na 600 mnv i više, žene i mladi (do 40) nosioci PPG, certifikovani organski proizvođači, te oni koji su nabavili traktorske priključke koji se proizvode u Republici Srpskoj mogu računati na podršku od 50 posto, odnosno 25% investicije.

Kompletan pravilnik možete pročitati u dokumentu ispod ovog teksta

Poticajna sredstva ne mogu biti veća od:

  • 50.000 KM za nekomercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva,
  • 100.000 KM za komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva,
  • 200.000 KM za pravna lica i poduzetnike.

"Iznosi za komercijalna gazdinstva su niski. Ako želite robotizirati štalu morate uložiti 400-500 hiljada KM da bi vam država vratila 100 hiljada. Praktično ste dobili 20 posto poticaja, a ne 40 posto", kaže Arsenić.

Napominje da je poljoprivredna proizvodnja jako skupa i da to više nije kategorija preživljavanja na selu, nego je riječ o malim firmama, koje bez obzira što ne posluju kao preduzeća imaju sve iste obaveze. 

"Mislim da oni zaslužuju da se limiti pomjere, pogotovo gdje su mladi, to bi maksimalno trebalo podržati. Mladog čovjeka nećete motivisati da ostane na selu sa starim traktorom, muzilicama koje se kvare i slično", kaže predsjednik Mljekara RS.


Dokumenti


Tagovi

Kapitalne investicije Poticaji Nabavka mehanizacije Poticajna sredstva Milorad Arsenić Kupovina traktora Novčane podrške


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]