Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 05.10.2023. 16:30

Gdje je rasla, a gdje pala prodaja traktora?

Lani je prodano 84 hiljade traktora u južnoj, a 165 hiljada u cijeloj Evropi. Značajno povećanje prodaje traktora zabilježeno je na Balkanu. Kako stoji BiH?

Foto: Martina Pavlović
  • 132
  • 23
  • 0

Svi oni koji prate trendove u agro mehanizaciji znaju da su najvažnije lokacije na kojima se predstavljaju najmoderniji poljoprivredni strojevi - njemački Hannover, te talijanska Bologna i Bari.

U Bariju se od 4. do 8. oktobra 2023. održava izložba Agrilevante, na koju su se zaputili i neki domaći prodavači mehanizacije u potrazi za novim poslovima. Talijanska agencija za trgovinu ICE u saradnji s udruženjem talijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma, redovno organizira posjete povezujući tako hrvatske i talijanske kompanije, distributere i proizvođače.

U četiri dana izložbe predstavlja se više od pet hiljada modela opreme i mehanizacije, s 350 izlagača iz 20 zemalja. Sedmo izdanje Agrilevantea predstavlja oko 40 tematskih događaja, demonstracija, seminara, radionica, treninga, a najboljim strojevima i alatima za preciznu poljoprivredu i digitalizaciju, tamo se dodjeljuju nagrade za tehnološke inovacije.

Lani u Evropi prodano 165 hiljada traktora

Uoči otvaranja izložbe u Bariju, izneseni su najnoviji podaci o prodaji poljoprivredne mehanizacije.

Prema podacima udruženja FederUnacom, u prvih osam mjeseci ove godine prodaja traktora u Italiji je pala za 10 posto, u usporedbi s lanjskom godinom. To je pad značajniji od evropskog prosjeka koji je na nivou od tri posto.

Izneseni su podaci o prodaji poljoprivredne mehanizacije (Foto: FederUnacoma)

"Osim ekonomske nesigurnosti i rastućih cijena, na talijansko tržište mehanizacije značajno je utjecalo smanjenje podrški za kupnju poljoprivredne mehanizacije kroz Program ruralnog razvoja", kazala je predsjednica FederUnacoma, Mariateresa Maschio.

U zemljama južne Evrope, poput Španije, Francuske, Grčke i Italije, prodaja traktora je bila na značajnom nivou proteklih godina. Broj prodanih u tom dijelu EU je jednak polovini cijelog kontinentalnog tržišta. Naime, 91 hljada prodana je u mediteranskom dijelu u 2021. u odnosu na cijelu Evropu gdje ih je prodano 176 hiljada. Lani je prodano 84 hiljade traktora u južnoj, a 165 hiljada u cijeloj Evropi.

U BiH rast prodaje za 59 posto

Značajno povećanje prodaje zabilježeno je i na Balkanu. U prvoj polovini 2023. godine prodaja u Bosni i Hercegovini prešla je 700 traktora, s rastom od 59 posto, u usporedbi s lanjskom godinom. U Hrvatskoj ih je prodano više od 600 u prvih šest mjeseci, s rastom od 29 posto u odnosu na 2022. U Srbiji i Crnoj Gori ukupno je prodano 1.250, što je povećanje od devet posto.

Među afričkim zemljama gdje se sva domaća potreba pokriva uvozom, izdvaja se Maroko s rastom uvoza od 24 posto u 2022. godini, te Tunis gdje je kupnja uvozne mašinerije rasla za 30 posto.

Prodaja traktora u BiH rasla 59 posto

Na srednjem Istoku, u Iranu uvoz je rastao za 78 posto u 2022. godini, a u Izraelu 12,4 posto.

"U budućnosti će tržište poljoprivredne mehanizacije rasti širom mediteranske regije, jer Evropska unija želi napredni model poljoprivrede koja traži radikalnu zamjenu traktorske flote, pogotovo stoga što je u balkanskom pojasu i u Dunavskoj regiji cilj dosegnuti iste standarde kao u ostalim EU članicama", rekao je Maschio, na press konferenciji uoči otvaranja izložbe u Bariju.

U ovom kontekstu izložba Agrilevante igra stratešku ulogu, jer nudi tehnologiju nove generacije prilagođenu agro modelima na Mediteranu, i spremna je odgovoriti na velike izazove ovog stoljeća: demografski rast, klimatske promjene i masovnu urbanizaciju koja odvlači ljudsku snagu i obradivo zemljište dalje od poljoprivrede.


Tagovi

Izložba Agrilevante Prodaja traktora Poljoprivredna mehanizacija FederUnacom Mariateresa Maschio


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]