Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski sirevi
  • 14.07.2018. 14:30

Koja je veza između Zlatka Dalića i Ćire Blaževića? Najpoznatiji bh sirevi!

Zlatko Dalić, rođeni Livnjak koji je ovih dana ondje dobio svoju ulicu, nadmašio je svog sunarodnjaka i svog učitelja, legendarnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića, rođenog Travničanina.

Foto: Bigstockphoto
  • 2.542
  • 144
  • 0

O Zlatku Daliću, treneru hrvatske nogometne reprezentacije koja je ušla u finale Svjetskog prvenstva u nogometu i sutra će (nedjelja) zaigrati utakmicu života protiv Francuske, samo je u posljednjih nekoliko sati ispisan niz članaka u mnogim svjetskim medijima. 

Zlatko Dalić, rođeni Livnjak koji je ovih dana ondje dobio svoju ulicu,nadmašio je svog sunarodnjaka i svog učitelja, legendarnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića, rođenog Travničanina koji je hrvatsku reprezentaciju 1998. godine doveo na treće mjesto tadašnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu. Ova su dva trenera različitih karaktera pa je tako Ćiro u jednom intervjuu rekao kako je razlika između njega i Dalića ta što je on bio tiranin, a Dalić je pedagog. No, ono što im je zajedničko je njihova pristupačnost, iskrenost, upornost i predanost - kod Dalića s dozom smirenosti i poniznosti, a kod Blaževića ekscentričnosti i pomalo oholosti. 

Dalića i Blaževića vežu i sirevi 

No, kao što sam na početku napisala, obojica velikih hrvatskih trenera dolaze iz Bosne i Hercegovine, a iz njihovih krajeva, Livna i Travnika, dolaze i dva najpoznatija bh prehrambena proizvoda - Livanjski sir i Travnički sir

Radi se o registriranim bosanskohercegovačkim autohtonim sirevima koji su po svojoj strukturi i konzistentnosti različiti, ali se oba sira izvorno prave od ovčjeg mlijeka. Pa, idemo redom. 

Livanjski sir jedan od najpoznatijih bh brendova

Livanjski sir se ubraja u najkarakterističnije vrste regionalnih sireva i jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih brendova poznat širom regije i svijeta i mogao bi biti prvi bh proizvod koji će biti zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, zaštitom oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane. 

Livanjski sir prvi zaštićeni bh proizvod?

Ovaj se cijenjeni sir počeo proizvoditi već u 19. vijeku (1888. godine) u okolini Livna po uzoru na tehnologiju proizvodnje francuskog sira Gruyére na porodičnim posjedima. Izvorno je tvrdi sir od ovčijeg mlijeka, ali se danas proizvodi i od miješanog kravljeg i ovčijeg mlijeka, ali i od čistog kravljeg mlijeka. Zrije prosječno 60 do 66 dana u kontroliranim uvjetima. Miris sira je izrazit i svojstven kraškim sirevima. Punog je okusa i ugodan na nepcu, a kod starijih sireva pomalo i pikantan. Na presjeku se uočavaju okrugle, pravilno raspoređene rupice, srednje veličine. Proizvodi se na kompleksu Cincara i okolnih planina, te na kraškim poljima - Livanjskom, Glamočkom i Duvanjskom.

Livanjski sir prava je delikatesa (Foto: Facebook/Livanjski sir)

Livanjski je sir dobitnik i niza nagrada pa je tako krajem prošle godine na World Cheese Awards 2017-18, najprestžnijem događaju u svijetu sira livanjski sir osvojio pet nagrada, i to među 3.500 sireva iz cijelog svijeta. Naravno, nisu ovo jedine nagrade za ovu delikatesu koja ima puno potencijala u bh prehrambenoj proizvodnji. 

Među 3.500 sireva, 5 nagrada za livanjski

Trebamo se sjetiti još jedne fascinantne činjenice vezane uz Livanjski sir. Naime, ovaj je sir prije nešto više od godinu dana lansiran, ni manje ni više nego u svemir! 

Livanjski sir na svemirskoj trpezi

S druge strane, tu je Travnički, odnosno Vlašićki sir koji spada među najbolje bijele sireve u salamuri/surutki. 

Tehniku spravljanja Travničkog sireva donijeli nomadi s istoka

Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i postalo ime Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina pa se danas vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije.

Travnički sir (Foto: Facebook/Vlašićki Travnički sir)

Sir se izvorno proizvodi od nepasterizovanog, svježeg ovčijeg mlijeka, odmah poslije muže. Radi se uglavnom na planini u sirarskim kolibama (katunima) i obično se na planini čuva 2-3 mjeseca da zrije. Mještani sela s Vlašića donosili su ga uglavnom u Travnik i tu ga prodavali, te ga zbog toga zovu još i travnički sir. Međutim, vlašićki sir se pravi i od kravljeg mlijeka za one kojima je aroma ovčijeg mlijeka prejaka. 

Ovoj kategoriji pripadaju i grčka Feta, bugarsko Bjalo salamureno sirene, srbijanski Beli meki sir, rumunska Telemea, te srodni turski, ruski, egipatski i drugi sirevi.

Ključ je u siru? 

A kada su sirevi i Svjetsko prvenstvo u nogometu u pitanju, postoji tu još jedna veza. Naime, hrvatska se reprezentacija sutra susreće s francuskom reprezentacijom koja je u ovih nešto više od mjesec dana pojela više od 400 kilograma sira. Istina, ruskog. 

Francuski tim pojeo 400 kg ruskog sira! Zato pobjeđuju?

Dakle, ključ je u siru! 

Šalili se mi ili ne, sve ove informacije mogle bi poslužiti u kakvom dobrom marketinškom potezu koji bi mogao izvrsne bh proizvode kakvi su Livanjski i Travnički sir lansirati možda ne baš u svemir, ali sigurno na trpeze onih koji znaju uživati u kvalitetnim delicijama kakva su ova dva bh sira, na kojem god kraju svijeta živjeli. 


Tagovi

Zlatko Dalić Miroslav Ćiro Blaževi Livanjski sir Travnički sir Vlašićki sir Livno Travnik Svjetsko nogmetno prvenstvo Rusija 2018


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.