AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Livanjski sir prvi zaštićeni bh proizvod?

Livanjski sir prvi zaštićeni bh proizvod?

Zaštita proizvoda

Livanjski sir prvi zaštićeni bh proizvod?

Datum: 11.12.2016. 18:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Livanjski sir zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost.

Livanjski sir mogao bi biti prvi proizvod iz BiH koji će biti zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, zaštitom oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane. Naime, u prostorijama PTC Forum u Livnu održan je sastanak u okviru TAIEX Ekspertne misije o temi "Zaštita oznake zemljopisnog porijekla, zaštita oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane" koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Lucijan Cenčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije naglasio je da proizvodnja livanjskog sira, čija povijest počinje 1886., zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost.

Zaštita u BiH, a potom i u EU

"Pripremamo se za ovaj trenutak već godinu dana kako bi središnja državna vlast regulirala ovu oblast, a nama je to prilika da nakon dužeg razdoblja i krize na tržištu zaštitimo zemljopisno porijeklo proizvodnje livanjskog sira kao i kooperante i mljekare kako bismo im dali poziciju da njihov proizvod ima punu vrijednost koju zaslužuje", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH mr. sci. Džemil Hajrić rekao je kako će Agencija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Hercegbosanske županije pokušati od brenda livanjskog sira napraviti prvi proizvod u BiH koji će proći kroz proceduru kako bi ga zaštitili najprije u BiH, a u budućnosti i na razini Europske unije.

Sastanku je nazočio veći broj individualnih proizvođača livanjskog sira i članova Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira "Cincar", a predstavnici Ekspertne misije su zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije nakon održanog sastanka posjetili Mljekaru "Puđa" kod Livna.

Foto: youtube

Broj pregleda članka: 2776; Uspješnost članka: 145.8

Tagovi: Zaštita, Oznaka izvornosti, Livanjski sir

Ključne riječi članka: livanjski, sir, prvi, zasticeni, bh, proizvod, livanjskog, županije, proizvod, poljoprivrede, hrane, porijekla, zemljopisnog, hercegbosanske, šumarstva, vodoprivrede, zaštita, livanjskog sira, hercegbosanske županije, šumarstva hercegbosanske, poljoprivrede vodoprivrede, zemljopisnog porijekla, šumarstva hercegbosanske županije, tradicionalnog ugleda hrane


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!