Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 11.12.2016. 18:00

Livanjski sir prvi zaštićeni bh proizvod?

Livanjski sir zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost.

Foto: youtube
  • 2.850
  • 139
  • 0

Livanjski sir mogao bi biti prvi proizvod iz BiH koji će biti zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, zaštitom oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane. Naime, u prostorijama PTC Forum u Livnu održan je sastanak u okviru TAIEX Ekspertne misije o temi "Zaštita oznake zemljopisnog porijekla, zaštita oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane" koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Lucijan Cenčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije naglasio je da proizvodnja livanjskog sira, čija povijest počinje 1886., zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost.

Zaštita u BiH, a potom i u EU

"Pripremamo se za ovaj trenutak već godinu dana kako bi središnja državna vlast regulirala ovu oblast, a nama je to prilika da nakon dužeg razdoblja i krize na tržištu zaštitimo zemljopisno porijeklo proizvodnje livanjskog sira kao i kooperante i mljekare kako bismo im dali poziciju da njihov proizvod ima punu vrijednost koju zaslužuje", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH mr. sci. Džemil Hajrić rekao je kako će Agencija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Hercegbosanske županije pokušati od brenda livanjskog sira napraviti prvi proizvod u BiH koji će proći kroz proceduru kako bi ga zaštitili najprije u BiH, a u budućnosti i na razini Europske unije.

Sastanku je nazočio veći broj individualnih proizvođača livanjskog sira i članova Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira "Cincar", a predstavnici Ekspertne misije su zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije nakon održanog sastanka posjetili Mljekaru "Puđa" kod Livna.

Foto: youtube


Tagovi

Livanjski sir Zaštita Oznaka izvornosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.