• Učenički projekt
  • 19.05.2017. 10:00

Livanjski sir na svemirskoj trpezi

Učenici livanjske Srednje strukovne škole lansirali livanjski sir "Puđa" u svemir.

Foto: Facebook/Radio Livno
  • 400
  • 28
  • 0

Za livanjski sir nema granica. Osim što je delikatesa na mnogim trpezama u kojoj uživaju pravi ljubitelji sira, livanjski je sir otišao još dalje - u svemir.

Kako bi osnažili ovaj sve poznatiji brend, učenici livanjske Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević su uz mentorstvo profesora Bože Perića, u sklopu projekta "Space Chees" ili po "naški", "Svemirski sir", lansirali livanjski eko sir "Puđa" u nebo, iznad oblaka.

Pratili sir

Komad sira pričvrstili su za meteorološki balon, a uz njega i mjerne instrumente koji su očitavali temperaturu, visinu, pritisak te putanju sira. Balon je pušten u visinu od 35 kilometara, s centralnog livanjskog trga.

"Na određenoj visini balon će eksplodirati, a oprema i sir bi se na nekoj lokaciji trebali spustiti padobranom. No, nije isključeno da livanjski sir ostane ploviti i u svemiru", izjavio je Perić za avaz.

Da znaju puno o marketingu, smislili su odličnu poruku, ispisanu na njihovim majicama, a ona glasi: Nema sira do onog iz svemira.

Projekt je s 500KM financijski podržala i organizacija World Hope International, a osim učenika i nastavnika elektrostruke, predstavljena su i ostala usmjerenja strukovne škole.

Ovo nije prvi bosanski specijalitet koji je probio granice zamislivog. Podsjećamo da je 2013. godine na sličan način u svemir lansiran i burek.

Foto: Facebook/Radio Livno


Tagovi

Svemirski sir Space Chees Puđa Božo Perić World Hope International Livanjski sir Burek


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.