Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko nogometno prvenstvo
  • 09.07.2018. 14:30

Francuski tim pojeo 400 kg ruskog sira! Zato pobjeđuju?

Uvoz sira iz Evropske unije u Rusiju je zabranjen pa je francuska reprezentacija "primorana" jesti Kolmogorovski sir, rusku inačicu holandske gaude. Je li sir ključ njihovog uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu?

Foto: Wikimedia Commons/Кирилл Венедиктов 
  • 1.435
  • 91
  • 0

Ruski biznismen Oleg Sirota misli da zna zašto je francuska nogometna reprezentacija tako jaka na Svjetskom prvenstvu u nogometu - zato jer ih on opskrbljuje enormnim količinama sira i jogurta, proizvodima svoje mliječne industrije. 

"Shvatio sam što je tajna francuskog tima. Samo se "filaju" dobrim sirom, jedu i osvajaju", kaže simpatični Sirota koji je hotelu u kojem boravi francuska reprezentacija isporučio 400 kilograma Kolmogorovskog sira (ruski naziv za holandsku gaudu) i desetke staklenki jogurta. 

Sirom protiv Belgije 

Ekipa koja se brine o hrani francuskog tima ponijela je tek malo hrane od kuće, jer, kako su rekli, znali su da će u Rusiji naći zadovoljavajuće prehrambene proizvode, uključujući i sir. I igrači su zadovoljni hranom u Rusiji, što je potvrdio i veznjak Nabil Fekir: "Hrana nije puno drukčija od onoga što imamo u Francuskoj."

Francuska proizvodi 250 vrsta sireva, 4,6 milijardi litara vina, a godišnje svaki Francuz pojede 90 kg mesa

Nakon što je Francuska sredila Argentinu, a onda i Urugvaj čime je ušla u polufinale mundijala u Rusiji, pravo pitanje je - ima li dovoljno ruskog sira da bi uspjeli doći do finala, a to ćemo saznati sutra, 10. jula kada Francuska utakmicu koja počinje u 20 sati igra s Belgijom. 

Sankcije otvorile nišu ruskim proizvođačima

Vratimo se Olegu Siroti koji je inače IT stručnjak, a svoju malu tvornicu sira "Russky Parmezan" otvorio je 2015. godine, u mjestu Dubrovskoye, zapadno od Moskve i samo 2 kilometra od hotela u kojem su smješteni Francuzi. 

Sirota se na ovaj korak odlučio nakon što je Kremlj 2014. godine zabranio uvoz svježih mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća iz Evropske unije što je bio dio odmazde protiv sankcija sa zapada nakon rata s Ukrajinom. Ova je odluka prisilila domaće proizvođače da ispune prazninu koju su popunjavale delicije poput francuskog Camemberta ili talijanskog parmezana. 

Trbuh prevladao um 

Biznismen Sirota priznaje da je zabrana uvoza zapravo pomogla njegovu poslovanju. "Možda nismo prvaci u nogometu, ali smo šampioni protekcionizma", kaže Sirota na čijoj se tvornici vijore zastave ne samo Rusije nego Novorossiya, proruske separatističke regije istočne Ukrajine. Istovremeno, spor oko Ukrajine je u središtu pozornosti zapadnih zemalja, uključujući i Francusku. 

Ipak, Sirota smatra kako je gastronomija nadišla politiku pa kaže: "Možda bi netko mogao imati problema s tim, ali u ovom slučaju je trbuh prevladao um."

 


Tagovi

Svjetsko nogometno prvenstvo Francuska reprezentacija Sir Francuski tim Oleg Sirota Kolmogorovski sir Russky Parmezan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete