Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 24.06.2020. 15:00

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uveden karantin

Nakon što je klaonica u gradiću Güterslohu postala novo žarište koronavirusa gdje je zaraženo više od 1.500 radnika, njemačke vlasti ondje vratile su karantin.

Foto: JumpStory
  • 145
  • 14
  • 0

Njemačke vlasti vraćaju na snagu mjere karantina na zapadu te zemlje, u okrugu gradića Gütersloh u kojem živi oko 360.000 ljudi, nakon što se ondje pojavilo novo žarište koronavirusa. Naime, u tamošnjoj klaonici Tönnies je zaraženo više od 1.500 zaposlenih, piše BBC.

Premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Armin Laschet rekao je da će ondje "preventivne mjere" trajati do 30. juna. Ovo je prvi put da su vraćene protivepidemijske restrikcije otkako ih je Njemačka ukinula u maju. Inače, ovu zemlju hvale zbog načina na koji su pristupili pandemiji i nosili se s njome, ali su ponovo zabrinuti zbog drugog talasa. 

Dijele hranu za više od 7.000 zaposlenih

Laschet je opisao epidemiju povezanu s pakirnicom mesa u Tönniesu, jugozapadno od grada Gütersloha, kao "najveći incident s infekcijom" u zemlji. "Odlučili smo da su potrebne dodatne mjere", rekao je novinarima.

Ljudima nije zabranjeno da napuštaju to područje, ali Laschet je apelovao na lokalne stanovnike da ne putuju. Barovi, muzeji, kino dvorane i teretane su zatvorene, a restorani mogu posluživati ​​samo obroke za ponijeti. Strože mjere fizičkog distanciranja ponovno su na snazi, a škole i vrtići za 50.000 djece zatvoreni su.

Istražuju bijeli luk - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Postoji i obvezan karantin za sve zaposlene kompanije pogođene s Covid-19. Za sprovođenje mjera raspoređene su tri policijske jedinice u pratnji pomoćnih radnika. Vlasti su postavile metalne ograde oko stambenih zgrada u kojima žive radnici i dijele hranu više od 7.000 zaposlenih.

"Važno je da se prema radnicima u karantinu postupa humano", kaže Laschet. Samo 24 stanovnika u tom okrugu koji ne rade u fabrici do sada su pozitivni na koronavirus, dodao je.

Šef njemačkog državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, rekao je kako postoji rizik da će u Njemačkoj krenuti drugi talas zaraze SARS-CoV-2, ali da su optimistični te da vjeruju da to za sada mogu prevenirati.

Njemačka pooštrava pravila rada u klaonicama

Podsjećamo, nakon što je prošlog mjeseca prijavljeno više od 600 slučajeva radnika u klaonicama koji su oboljeli od Covid-19, a pandemija je izazvala oslanjanje njemačke prehrambene industrije na rad inostranih radnika posebno iz Rumunije, ali i migranata ta je zemlja obećala pooštriti pravila o radu u mesnoj industriji.

Zabraniti će rad u pakirnicama mesa koje angažuju radnike preko agencija za zapošljavanje, a pravilnik treba stupiti na snagu 1. januara 2021.

Radnici u klaonicama najteže pogođeni koronavirusom? Rade i bolesni

I u ostalim zemljama svijeta najviše su pogođeni radnici u klaonicama. Najteže je u SAD-u gdje je virus ušao u čak 180 klaonica i fabrika za preradu mesa. Međutim, i ostale zemlje poput Irske, Španije, Australije, Brazila, Kanade i Velike Britanije bore se s istim problemom.  

Ben Lilliston s Instituta za poljoprivredu i trgovinsku politiku objasnio je da su razlozi epidemije kombinacija teških radnih uslova, radne snage koju često čine inostranii radnici koji žive u montažnim kućicama smještenim preblizu jedna drugoj, ali i činjenica da su fabrike ostale otvorene tokom najveće krize izbijanja virusa.


Tagovi

Covid-19 Korona virus Njemačka Klaonice Žarište Drugi talas


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.