Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovitost bijelog luka
  • 02.06.2020. 18:00
  • Cuenca, Španjolska

Istražuju bijeli luk - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Tim istraživača iz španske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog bijelog luka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv SARS-CoV-2.

Foto: Depositphotos/estudiosaavedra
  • 654
  • 71
  • 0

Još 1500. godine prije Hrista, na papirusu je pronađeno više od 200 recepata u kojima se koristi bijeli luk protiv raznih zdravstvenih tegoba poput glavobolje, slabosti, ali i infekcija grla. Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred ovim povrćem neće povući, a i danas je poznat po svojoj ljekovitosti. Osim u liječenju ljudi, koristi se i u zaštiti bilja.

Bogat je vitaminima i mineralima kao što su: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Narod oduvijek ima povjerenja u bijeli luk

Danas je poznato da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje holesterol i trigliceride, snižava krvni pritisak, normalizuje ubrzan rad srca, pospješuje probavu, pomaže kod bronhitisa, ali smanjuje i rizik od pojave karcinoma.

Narod je oduvijek imao povjerenja u njegovu ljekovitost, a za vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuge, dizenterije, gripe i sličnih, kada god se javljala smrtnost od zaraznih bolesti, uvijek se kao lijek koristio bijeli luk bilo kao preventivno ili kurativno sredstvo.

Stoga nas ne čudi da je uključen i u istraživanja u borbu protiv Covid-19.

Kao sredstvo borbe protiv Covid-19?

Naime, tim istraživača iz španske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog bijelog luka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv  SARS-CoV-2. Naime, naučnici smatraju da bi ova biljka mogla djelovati kao prokoagulans u najozbiljnijim slučajevima kada virus kod pacijenta uzrokuje trombozu.

Španska pokrajina Cuenca je priopćila da će uskoro potpisati sporazum sa Univerzitetom Castilla La Mancha (UCLM) kako bi pridonijela s 30.000 eura ovom istraživačkom projektu koga su osmislili ljekari Ignacio Gracia i Juan Francisco Rodríguez.

Cilj istraživanja je proučiti svojstva ove biljke kao protuupalnog lijeka koji bi mogao pomoći u njezi bolesnika zaraženih koronavirusom i odrediti upotrebu smrznutog bijelog luka i drugih derivata koji mogu djelovati kao prokoagulans u upalnoj fazi bolesti koja u najtežim slučajevima zaraze izaziva trombozu, piše eldiario.

Vijeće pokrajine vjeruje u dobre rezultate koje ovo istraživanje može pokazati, a njezin je predsjednik Alvaro Martinez Chana izjavio: "Ako je pandemija nešto pokazala, to je da se moramo kladiti na naučnu zajednicu".

Slatkim pelinom liječe koronavirus

Podsjećamo, ovo nije prva biljka koja se spominje u liječenju koronavirusa. Tako je prošloga mjeseca predsjednik Madagarskara, Andry Rajoelin, izjavio da biljni lijek nazvan Covid-Organics, napravljen od slatkog pelina (Artemisia annuae) može spriječiti ovaj virus, ali je Svjetska zdravstvna ogranizacija (WHO) odmah reagovala savjetujući da se u borbi proitv koronavirusa ne koriste neprovjereni lijekovi.

Covid-19 liječe slatkim pelinom? WHO odmah reagovao

"Čak i ako su terapije izvedene iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj učinkovitosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja", upozorili su priopćenjem regionalnog ogranka WHO-a za podsaharsku Afriku.

Bijeli luk u zaštiti bilja

No, znamo sa sigurnošću da je on neizostavan kada je u pitanju ekološki uzgoj bilja. Naime, kako izlučuje materije koje štite okolne biljke, pojačava se njihov imunitet, tjeraju štetočine i umanjuju pojavu bolesti pa ga je dobro imati u vrtu. Od njega se mogu praviti i sredstva koja djeluju protiv bolesti i štetočina, a koriste se u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova.

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja

Podsjetimo na jednostavan preparat o kojem je pisala naša Ranka Vojnović. Glavicu bijelog luka je potrebno usitniti ili izgnječiti i preliti s 2l vode. Ostaviti preko noći i ne poklapati, a nakon 24 sata, sredstvo se procijedi i spremno je za korištenje. Ipak, ona napominje ako mu je miris prejak, treba dodati još malo vode. Koristi se protiv brojnih štetočina i bolesti kao što su: mravi, lisne vaši, tripsi, plamenjača, alternarija, virus na paprici i mnogih drugih.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

Bijeli i crveni luk se zajednički mogu koristiti i u borbi protiv plijesni i grinja. Ako su problem plijesni, tada ovim preparatom zalijevamo zemljište. Potrebno je usitniti pola kilograma bijelog i crvenog luka i preliti s 10l tople vode. Ostaviti da fermentira, a kada se prestane pjeniti, preparat je potrebno procijediti i razrijediti s vodom u odnosu 1:10.


Tagovi

Bijeli luk Covid-19 Koronavirus Lijek Narodni lijek Ekološka proizvodnja Sredstvo protiv štetočina Sredstvo protiv bolesti Tromboza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.