• Ljekovitost bijelog luka
  • 02.06.2020. 18:00
  • Cuenca, Španjolska

Istražuju bijeli luk - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Tim istraživača iz španske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog bijelog luka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv SARS-CoV-2.

Foto: Depositphotos/estudiosaavedra
  • 258
  • 63
  • 0

Još 1500. godine prije Hrista, na papirusu je pronađeno više od 200 recepata u kojima se koristi bijeli luk protiv raznih zdravstvenih tegoba poput glavobolje, slabosti, ali i infekcija grla. Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred ovim povrćem neće povući, a i danas je poznat po svojoj ljekovitosti. Osim u liječenju ljudi, koristi se i u zaštiti bilja.

Bogat je vitaminima i mineralima kao što su: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Narod oduvijek ima povjerenja u bijeli luk

Danas je poznato da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje holesterol i trigliceride, snižava krvni pritisak, normalizuje ubrzan rad srca, pospješuje probavu, pomaže kod bronhitisa, ali smanjuje i rizik od pojave karcinoma.

Narod je oduvijek imao povjerenja u njegovu ljekovitost, a za vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuge, dizenterije, gripe i sličnih, kada god se javljala smrtnost od zaraznih bolesti, uvijek se kao lijek koristio bijeli luk bilo kao preventivno ili kurativno sredstvo.

Stoga nas ne čudi da je uključen i u istraživanja u borbu protiv Covid-19.

Kao sredstvo borbe protiv Covid-19?

Naime, tim istraživača iz španske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog bijelog luka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv  SARS-CoV-2. Naime, naučnici smatraju da bi ova biljka mogla djelovati kao prokoagulans u najozbiljnijim slučajevima kada virus kod pacijenta uzrokuje trombozu.

Španska pokrajina Cuenca je priopćila da će uskoro potpisati sporazum sa Univerzitetom Castilla La Mancha (UCLM) kako bi pridonijela s 30.000 eura ovom istraživačkom projektu koga su osmislili ljekari Ignacio Gracia i Juan Francisco Rodríguez.

Cilj istraživanja je proučiti svojstva ove biljke kao protuupalnog lijeka koji bi mogao pomoći u njezi bolesnika zaraženih koronavirusom i odrediti upotrebu smrznutog bijelog luka i drugih derivata koji mogu djelovati kao prokoagulans u upalnoj fazi bolesti koja u najtežim slučajevima zaraze izaziva trombozu, piše eldiario.

Vijeće pokrajine vjeruje u dobre rezultate koje ovo istraživanje može pokazati, a njezin je predsjednik Alvaro Martinez Chana izjavio: "Ako je pandemija nešto pokazala, to je da se moramo kladiti na naučnu zajednicu".

Slatkim pelinom liječe koronavirus

Podsjećamo, ovo nije prva biljka koja se spominje u liječenju koronavirusa. Tako je prošloga mjeseca predsjednik Madagarskara, Andry Rajoelin, izjavio da biljni lijek nazvan Covid-Organics, napravljen od slatkog pelina (Artemisia annuae) može spriječiti ovaj virus, ali je Svjetska zdravstvna ogranizacija (WHO) odmah reagovala savjetujući da se u borbi proitv koronavirusa ne koriste neprovjereni lijekovi.

Covid-19 liječe slatkim pelinom? WHO odmah reagovao

"Čak i ako su terapije izvedene iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj učinkovitosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja", upozorili su priopćenjem regionalnog ogranka WHO-a za podsaharsku Afriku.

Bijeli luk u zaštiti bilja

No, znamo sa sigurnošću da je on neizostavan kada je u pitanju ekološki uzgoj bilja. Naime, kako izlučuje materije koje štite okolne biljke, pojačava se njihov imunitet, tjeraju štetočine i umanjuju pojavu bolesti pa ga je dobro imati u vrtu. Od njega se mogu praviti i sredstva koja djeluju protiv bolesti i štetočina, a koriste se u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova.

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja

Podsjetimo na jednostavan preparat o kojem je pisala naša Ranka Vojnović. Glavicu bijelog luka je potrebno usitniti ili izgnječiti i preliti s 2l vode. Ostaviti preko noći i ne poklapati, a nakon 24 sata, sredstvo se procijedi i spremno je za korištenje. Ipak, ona napominje ako mu je miris prejak, treba dodati još malo vode. Koristi se protiv brojnih štetočina i bolesti kao što su: mravi, lisne vaši, tripsi, plamenjača, alternarija, virus na paprici i mnogih drugih.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

Bijeli i crveni luk se zajednički mogu koristiti i u borbi protiv plijesni i grinja. Ako su problem plijesni, tada ovim preparatom zalijevamo zemljište. Potrebno je usitniti pola kilograma bijelog i crvenog luka i preliti s 10l tople vode. Ostaviti da fermentira, a kada se prestane pjeniti, preparat je potrebno procijediti i razrijediti s vodom u odnosu 1:10.


Tagovi

Bijeli luk Covid-19 Koronavirus Lijek Narodni lijek Ekološka proizvodnja Sredstvo protiv štetočina Sredstvo protiv bolesti Tromboza


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Park prirode Tajan, vodopad Kamenica,
Jezero Mašica 700mnv.
ko ne voli prirodu nije mi jasan !?