Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni pripravci
  • 12.05.2018. 08:00

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

Povrće možemo iskoristit za pripremu sredstava za zaštitu bilja, đubriva ili biostimulatora.

Foto: Pixabay.com/PublicDomainImages
  • 12.561
  • 654
  • 0

Povrće uzgajamo u našim baštama, na balkonima, ali ono može i da se upotrijebi za pripremu različitih pripravaka koje možemo koristiti u zaštiti bilja. Dugačak je spisak povrća koje možemo koristiti za pripremu raznih fungicida, insekticida, biostimulatora ili đubriva. Pripravke spremajte uvijek svježe, jer su tada najefikasniji u zaštiti povrća.

Insekticid od listova i zaperaka paradajza

Pored toga što paradajz uzgajamo zbog ukusnih plodova listove i zaperke paradajza možemo iskoristiti za pripremu insekticida koji će zaštiti kupusnjače od leptira kupusara. Ovaj insekticid djeluje na odrasle jedinke i larve.

Ne bacajte zaperke i suvišne listove. Dovoljne su dvije šake biljne mase paradajza koje prelijemo sa 2l vode. Nakon što je odstojao najmanje 3h pripravak je sprema za upotrebu i treba ga procijediti.

Insekticid od čili paprike

Čili paprike se mogu koristit za suzbijenje velikog broja štetočina: lisnih ušiju, krompirove zlatice, mrava i drugih štetnih vrsta.

Potrebano je u 1l vode skuhati 2 do 3 ploda čili paprike koje smo prethodno usitnili. Ovo radite u prostoriji sa otvorenim prozorom, jer u zavisnosti od ljutine paprika miris može biti veoma nadražujući tokom kuhanja. Nakon što se ohladi pripravak procijediti i razblažiti sa vodom. Na 1l pripravka dodati 8 do 10l vode.

Bijeli i crveni luk

Bijeli i crveni luk su pravi zaštitinici bilja koje uzgajamo. Od njih se mogu pripremati različiti pripravci koji su se pokazali veoma efikasni u borbi protiv štetočina i prouzrokovača oboljenja.

Insekticid, fungicid i biostimulator od bijelog luka

Bijeli luk je neizostavan kada  su u pitanju organske bašte. On djeluje na mnoštvo štetočina: lisne uši, leptire, zemljišne štetočine, mrave, krompirovu zlaticu, buvače, tripse, mrkvinu muhu. Kao fungicid odličan je u zaštiti od polijeganja rasada, ali i kao fungicid za starije biljke. Možemo ga koristiti preventivno, ali i po pojavi oboljenja. Odličan je u borbi protiv plamenjače, pepelnice, truleži, čađavice, bakterioza manjeg obima. Možemo ga koristiti u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova. Pokazao se i kao odličan biostimulator, posebno za paprike.

U 1l potrebno je potopiti 3 do 4 čena bijelog luka. Broj čenova zavisi od krupnoće. Ostavimo preko noći, sljedećeg jutra procijedimo. Dobiveni rastvor treba da ima lijep miris po bijelom luku. Ukoliko je miris prejak razblažite sa vodom. Tretiranje ponovite nakon 5 dana.

Fungicid od crvenog luka

Lukovinu od crvenog luka ne bacajte, iskoristite je za pripremu fungicida koji će biti zaštita od plamenjače, ali će djelovati i kao insekticid.

Dovoljno je potopiti 200g lukovine u 10l vode i ostaviti preko noći. Ovaj rastvor se procijedi i biljke se tretiraju 2 do 3 puta u toku sedmice.

Insekticid od crvenog luka i kore citrusa

Ovaj insekticid je odličan protiv biljnih ušiju.

Uzeti po 200g lukovine crvenog luka i kore citrusa, preliti sa 10l vode. Ova smjesa se kuva i treba da proključa. Skuvan rastvor se ostavi 3 dana i nakon toga procijedi. Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka.

Insekticid i fungicid od bijelog i crvenog luka

Bijeli i crveni luk se zajednički mogu koristiti u borbi protiv plijesni i grinja. Ukoliko su plijesni problem tada ovim pripravkom tretiramo zemljište, zalijevamo.

Potrebno je usitniti pola kilograma bijelog i crvenog luka i preliti sa 10l tople vode. Ostavi se da fermentiše i kada prestane pjeniti preparat je potrebno procijediti i razrijediti sa vodom u odnosu 1:10.

Insekticid od listova krompira

Krompir smatramo biljkom koju krompirova zlatica u potpunosti može uništiti, ali njegovo lišće se može koristiti u borbi protiv grinja.

U 10l vode potopite 1 do 1,5kg listova i ostavite potopljeno najmanje 3h, nakon toga procijedite i pripravak je spreman za upotrebu. Ovaj pripravak će biti djelotvorniji ako prije potapanja u vodu usitnite listove krompira. Za bolje djelovanje, prijanjanja na štetočinu, pripravku dodati malo biorazgradivog tečnog deterdženta.


Tagovi

Biljni pripravci Eko pripravci Insekticid Fungicid Biostimulator Čili paprika Bijeli luk Crveni luk Zaperci paradajza Krompirova zlatica Grinje Štetočine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]