Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 23.05.2020. 12:15

Zbog teških uslova rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

Njemačka je odlučila zabraniti rad u pakirnicama preko agencija za privremeno zapošljavanje i pooštriti pravila o radu u klaonicama jer su, kako kažu, postale "uzgajališta" Covid-19. Kazne su i do 30.000 eura!

Foto: JumpStory
  • 160
  • 21
  • 0

Njemačka će zbog koronavirusa pooštriti pravila o radu u klaonicama, a zabraniti će rad u pakirnicama mesa koje angažuju radnike preko agencija za privremeno zapošljavanje. Naime, prijavljeno je više od 600 slučajeva radnika u klaonicama koji su oboljeli od Covid-19, a pandemija je izazvala oslanjanje njemačke prehrambene industrije na rad inostranih radnika posebno iz Rumunije, ali i migranata.

Kazna za kršenje pravila 30.000 eura

U srijedu je kabinet njemačke kancelarke Angele Merkel dogovorio nacrt prijedloga kojim se sprječava privremeno zapošljavanje preko agencija, što se do sada obično odnosilo na rad migranata. Prijedlog uključuje i implementaciju digitalnog sistema za evidentiranje radnog vremena osoblja kako bi se osiguralo da radnici ne rade smjene više od 10 sati.

Olga Kikou, voditeljica organizacije Compassion in World Farming (CiWF), kaže da su fabrike za preradu mesa s razlogom stekle naziv "uzgajalište" Covid-19. "Ne bismo smjeli zaboraviti da su ta mjesta ozloglašena kada je riječ o iskorištavanju radnika, često migranata ili onih na ivici siromaštva, koji su izloženi ozbiljnim ozljedama", kazala je.

Njemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

Od 1. januara 2021. klanje i obradu mesa mogu obavljati samo zaposleni fabrike. Takvi poslovi više neće biti dozvoljeni radnicima koji rade na određeno, odnosno privremeno. Visina novčanih kazni za one koji budu kršili ta pravila biti će 30.000 eura, stoji na stranicama njemačke vlade.

Prema novim pravilima, mesar u klaonici mora biti zaposleni te fabrike, čime se okončava praksa zapošljavanja oko 200.000 radnika kroz agencije za privremeno zapošljavnje koje uzmaju proviziju zbog čega radnici dobijaju manje plate, komentariše bbc

"U mesnoj industriji postoje uslovi koji nisu prihvatljivi", rekla je njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner te dodala kako firme moraju preuzeti odgovornost za svoje radnike.

Sramota zbog masnovne zaraze Rumuna

Dok su ostale zemlje širom Europe zatvorile svoje granice kako bi kontrolisale širenje koronavirusa, Njemačka je prevezla čak 30.000 Rumuna kako bi radili u prehrambenoj industriji.

"Radni uslovi u mesnoj industriji su nevjerovatno teški, s tim da su radnici smješteni u montažne kućice koje se nalaze blizu jedna drugoj i ondje se mjere socijalne distance ne mogu poštovati. Ti radnici zaista žive u teškim uslovima koji olakšavaju širenje virusa“, rekao jem za euractiv Enrico Somaglia iz Europske federacije sindikata u hrani, poljoprivredi i turizmu (EFFAT). Dodao je kako je epidemija pogoršala pitanja koja su u tom sektoru već dobro poznata.

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

"Okolnosti koje proizlaze otkrivaju brojne probleme koje nismo sistemski rješavali", rekla je rumujska ministrica rada Violeta Alexandru. Naime, ona je otputovala u Njemačku kako bi se uvjerila u kakvim uslovima rade građani njene zemlje te izjavila kako bi se svaki Rumun koji se našao u lošim zdravstvenim i higijenskim uslovima trebao obratiti policiji.

Njemački ministar rada Hubert Heils rekao je da masovna zaraza rumunskih radnika u mesnoj industriji nije prihvatljiva te priznao da ga je radi toga sram.  

I stočari u problemu?

Iz udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca poručuju "Trenutna situacija može imati uticaj na stočare koji snabdjevaju mesnu industriju jer će sada biti teže otpremiti životinje na preradu". Smatra se da je ipak mala vjerovatnoća da će do toga doći.  

"Vjerujemo da će sektor ublažiti situaciju u najvećoj mogućoj mjeri u skladu sa zakonskim zahtjevima koji se odnose na zdravlje ljudi, higijenu, sanitarno stanje, zdravlje životinja i njihovu dobrobit", poručili su iz tog udruženja.

U Veliku Britaniju stigli sezonci iz Istočne Evrope, a Italija u velikim problemima

Slučajevi zaraze se takođe povećavaju i u zapadnoj Francuskoj, gdje je nedavno zabilježeno više od 100 infekcija u dvije odvojene klaonice. Kritiku zbog kršenja prava radnika u mesnoj industriji dobila je i Irska koja je najveći izvoznik govedine u Europi, a 90% proizvedenog mesa izvozi u Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Njemačku. 


Tagovi

Covid-19 Njemačka Pravila o radu Klaonice Mesna industrija Inostrani radnici Pakirnice mesa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.